Luc Brahy & Tristan Roulot, ‘Irons 1 – Ingenieur- adviseur’

Veelbelovend

De mens kan niet meer leven zonder bruggen en dat al duizenden jaren. Helaas loopt het soms ook mis, denk maar aan de vrij recente ramp in het Italiaanse Genua. Ook in de gloednieuwe stripreeks Irons is de brug een centraal gegeven. Het hoofdpersonage Jack Irons is dan ook een ingenieur die gespecialiseerd is in … bruggen.

Beginnen doen we met een flashback naar het jaar 1967, waar een Amerikaans gezin over een brug rijdt die op dat moment ook instort. Het blijkt Jacks gezin te zijn en die gebeurtenis heeft veel invloed gehad op zijn leven. Bon, naar het heden dan. Irons bevindt zich in Canada waar hij opnieuw geconfronteerd wordt met een ingestorte brug. Het lijkt wel alsof hij problemen en rampen aantrekt als een enorme magneet. Hij probeert dit ‘toeval’ van zich af te zetten en zich niks van de brug aan te trekken, maar uit noodzaak werkt hij uiteindelijk toch mee aan het onderzoek.

Tristan Roulot, bekend uit reeksen als Hedge Fund, Goblins en sinds deze maand ook Arale, levert een knap scenario af waarin hij voor een perfecte balans zorgt tussen actie en denkwerk. De puzzelstukjes laat hij geleidelijk aan in elkaar vallen, alsof hij met zijn verhaal zelf een stevige brug bouwt: hij start met de fundamenten en voegt details toe voor extra stevigheid.

Tekenaar Luc Brahy, die we dan weer kennen van De blauwe verten en Cognac, leeft zich volledig uit, getuige de onderwaterscène waar pagina’s lang geen woorden nodig zijn. Bovendien houdt hij zich aan een strakkere, maar voldoende gedetailleerde tekenstijl. Tegelijk vinden we zijn tekenwerk soms iets te braaf en mag het gerust wat risicovoller en minder berekend. De inkleuring maakt dat grotendeels goed. We kunnen dan ook van een knappe binnenkomer spreken.

Details Strips
tekenaar: Luc Brahy
Scenarist: Tristan Roulot
uitgeverij: Ballon Media, Le Lombard