Louis van Dievel, 'De dokter is uw kameraad niet'

Een parcours van links naar rechts

In 'De dokter is uw kameraad niet'  tekent Louis Van Dievel (1953) het levensverhaal op van Guust Van Mol, alias Jan Van Duppen. Een Kempenzoon die van rabiate maoïst evolueert naar conservatief rechts. Een aangrijpend en met mededogen geschreven portret van een man die altijd eerlijk tegenover zichzelf en zijn omgeving is gebleven.

Louis Van Dievel heeft zich, sinds zijn succesvol debuut met 'De pruimelaarstraat', de afgelopen jaren een stevige reputatie als auteur opgebouwd. Een schrijver op wiens boeken 'based on a true story' mag worden geplakt. In die zin is 'De dokter is uw kameraad niet' niet zomaar toevallig uit de hemel gevallen. Van Dievel en Guust Van Mol kennen elkaar al van de tijd toen beiden bij klein links actief waren. Dat Van Mol sindsdien een opmerkelijk parcours - Amadees, arbeider, arts en politicus - heeft afgelegd was de directe aanleiding voor een boek dat het midden houdt tussen een biografie en een roman. Zijn uitgever bedacht er de term 'biografictie' voor.

Het leven van het hoofdpersonage laat zich makkelijk samenvatten. Als jonge student raakt hij in de jaren zestig in de ban van Amada, een maoïstisch-leninistische beweging, later omgevormd tot PVDA. Hij stopt met studeren, werkt in fabrieken en wordt zelfs mijnwerker. Niets is hem te min, alles staat in het teken van blinde trouw aan de partij waar solidariteit hoog in het vaandel staat. Dit alles zorgt voor flink wat beroering binnen het katholieke gezin waarin hij is opgegroeid. Als ook zijn broer Johan na zijn humaniora naar de fabriek wil gaan, trekt hun moeder naar dokter en partijman Kris M. met de vraag: 'Wat zijt gij van plan met onze jongens?'

De dag waarop Guust besluit om dokter te worden - hij studeert samen met zijn broer Johan - brengt enigszins rust binnen het gezin Van Mol. Ook al blijft hij Amada trouw, enkele reizen naar China en vooral het rigide regime in Albanië zaaien bij hem twijfel. Maar als arts in zijn praktijken in Turnhout en later in Rotterdam komt zorg voor de medemens voor alles. Eenmaal hij de partij heeft verlaten haalt de SP.A hem met toeters en trompetten binnen en verovert hij een zitje in het Vlaams Parlement. Een avontuur dat eindigt in mineur en waar partijvoorzitters Steve S. en Patrick J. het zwaar moeten ontgelden. Alvast goed voor enkele ophefmakende passages in deze roman.

Na alles waarin hij geloofde  wordt hij uiteindelijk vrijmetselaar en beïnvloed door de geschriften van arts en denker Theodore Dalrymple.

'De dokter is uw kameraad niet' is een van de meest naar de keel grijpende boeken van de jongste jaren. Een 'document humain' van Louis Van Dievel - voortaan een vast begrip in de literaire wereld - die zichzelf met elke nieuwe publicatie overtreft.

 

Details Fictie
Uitgeverij: Vrijdag
Jaar:
2020
Aantal pagina's:
367