Liv Strömquist, 'De verboden vrucht'

Vrouw

Laat ons voor een keertje niet flauw doen en gewoon zeggen waar het op staat: het is niet makkelijk een vrouw te zijn. Nu niet, vroeger niet, en wellicht morgen ook niet.

En inderdaad – wij, degene die deze gedurfde bewering op papier zetten – wij zijn mannelijk. Dus ja, jij als lezeres mag onze uitspraak daarom hypocriet vinden. Want inderdaad: hoe kunnen wij, mannen, weten wat de vrouw allemaal meemaakt!?

Wel – we kunnen dat omdat Liv Strömquist het ons vertelt. Strömquist is Zweedse, cartooniste/stripmaker en feministe. Feminste omdat ze net als wij in onze eerste zin, de dingen benoemt zoals ze zijn.

Feministe… Vreemd toch, dat vrouwen die feiten aanduiden die buiten een mannelijke wereldbeeld vallen, met een speciaal daarvoor uitgevonde term aangeduid worden. Waarom niet gewoon historica? Of wetenschapster… Maar we dwalen af.

‘De verboden vrucht’ dus. Een strip, maar geen verhaal. Geen avontuur met centrale held. Wel een betoog over de vrouw en waarom zij het niet makkelijk heeft. Of, anders, beter en directer gezegd: waarom alles wat een vrouw vrouw maakt – haar vagina (besef: dit is niet het juiste woord), haar orgasme, haar menstruatiebloed – doorheen de geschiedenis stelselmatig genegeerd werd. Met alle gevolgen vandien.

Klinkt dit zwaar? Of belerend? Of – en we kijken naar u: mede-man – irritant? Wel, dat is het allerminst. Dit is grappig. Grappig en confronterend - ironisch zonder ironisch te zijn. Strömquist vertelt met schijnbare tongue in cheeck over de meeste absurde situaties. Dingen die, hoe extreem vreemd ze ook zijn, nooit minder dan waar zijn.  Over dokter Kellogg bijvoorbeeld – inderdaad, die van de Corn Flakes, Frosties en Special K, en hoe hij masturbatie ‘genas’ door de clitoris met bijtende zuren te lijf te gaan. Mocht het niet echt zo zijn, je zou het niet geloven.

Strömquist laat zien hoe mannen gedurende honderden jaren ontzettend hard hun best gedaan hebben om het bestaan van de vulva (ja: dat is dus het juiste woord) te ontkennen. Hoe zelfs NASA te zwak is om de aliens in te lichten over het vrouwelijke geslacht. Ze toont je dat het vrouwelijke orgasme tegenwoordig ontzettend fout begrepen wordt – en hoe dat voor de 18de eeuw niet het geval was. Ze vertelt over Zweedse wetenschappers en hoe deze in 1965 een 400-jaar oude koningin opgroeven, simpelweg om te kijken naar wat er zich tussen haar benen bevond…

Strömquist toont, vertelt en overtuigt. Haar ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen nodigen je uit. Haar humor en stijl houden je aandacht vast. De feiten doen je begrijpen… Begrijpen dat er iets behoorijk mis zit in ons mens- en vrouwbeeld.

Dus ja – en nee. Wij zijn nu niet herboren als feminist. Ondanks alles, zullen we nu niet stormenderwijs de baricades beklimmen, onze bh verbranden of andere dergelijke clichés uit ons leven bannen. We kennen onszelf, en die drang zit er voorlopig niet in. Maar toch… Strömquist en haar strip heben wel degelijk iets wezenlijks veranderd. We beseffen het nu. We weten het nu. We kijken anders, beter, naar jou – de vrouw. En dat mag geweten zijn.

Details Strips
Auteur: Liv Strömquist
Uitgerverij: Soul food comics
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
144