Lewis Trondheim, Ralph Azham 1: Lieg je tegen de mensen van wie je houdt?

Zwanger op zijn Trondheims

Bijna vijftig jaar zijn en al meer dan honderd stripalbums op je naam hebben staan. Op je 26ste een stripuitgeverij opstarten die de wereld van al wat beeldverhaal is grondig zou veranderen. Het boegbeeld zijn van een generatie (Franse) stripmakers onder wie klasbakken als Joann Sfar, Manu Larcenet en Riad Sattouf. Je moet het maar meemaken. Je moet het maar zijn. Lewis Trondheim is het.

Met 'Ralph Azham 1: Lieg je tegen de mensen van wie je houdt?' heeft Trondheim zijn zoveelste album klaar. Nog maar eens het begin van een nieuwe reeks (het zou een trilogie worden). Niet dat hij nog niet genoeg reeksen lopen heeft - denk maar in het onlangs in Humo gepubliceerde 'Kobijn', of het constant uitdeindende fantasy-universum 'Donjon' - maar eentje meer kan nooit kwaad.

Ralph Azham is het hoofdpersonage. Zoals dat bij Trondheim wel meer gebeurt, leeft Ralph in een fantasy-achtige sprookjeswereld. Er zijn geen paarden, wel naamloze wezens met zes poten en vier ogen, of vliegende vleermuisachtige beren. En maar goed ook. Simpele paarden zouden nogal vreemd staan tussen de mens-dier hoofdpersonages. Zoals in bijna al zijn andere verhalen tekent Trondheim immers dieren in mensvorm. Zoals Mickey Mouse dus, of Blacksad, maar dan helemaal op zijn Trondheims. In zijn eigen, op het eerste zicht nogal eenvoudige stijl. Zonder al te veel schaduwen, met duidelijke lijnen en een nooit aflatend vlot potlood.

Dieren als mensen dus - Ralph Azham is een soort vogel, maar vraag ons niet welke - in een fantasywereld waar veel mogelijk is, zoals het kunnen voorspellen en detecteren van een zwangerschap zonder gênante doktersbezoekjes. Want dat is wat Azham kan. Hij ziet een vrouw, weet of ze zwanger is (of was) en wat er van gekomen is. Een nogal vreemd talent, toegegeven, maar goed genoeg voor Azhams dorp. Als kleine jongen maakte hij daar kans op de titel van 'uitverkorene'. Waarom hij dat nu, zoveel jaren later, toch niet is, leer je in verschillende flashbacks. Hoe hij nu zijn talent weet te gebruiken om een aanval van De Horde te weerstaan, lees je tussendoor.

Een boeiend en hoogst amusant verhaal is het geworden. En eentje typisch voor Trondheim. Als verhalenverteller slaagt hij er als vanouds in om het vreemde en absurde verhaal ontzettend down to earth te houden. Geen zweverig gezwets over de eeuwig strijd tussen licht en donker, maar snedige, grappige dialogen en eenvoudige personages die hun vreemde talenten beredeneren met een verstand zo groot als het jouwe. Waardoor dit verhaal niet enkel voor de fantasyliefhebber is, maar voor zo goed als iedereen.

Of dit een Trondheim grand cru is? Waarschijnlijk niet. Maar wat wil dat zeggen? Trondheim is niet de auteur die om de zoveel jaren een verfijnde, bejubelde graphic novel aflevert die de literaire wereld met verstomming wil slaan. Hij is een stripmaker, een scenarist en tekenaar, die zijn onuitputtelijke talent in een niet aflatende stroom van ontzettend vermakelijke verhalen omzet, waaronder dit. Trondheim is de opvolger van Goscinny, Hergé of zelfs Vandersteen. Een man die verhalende strips maakt voor de massa. Maar dan de massa van de (eenen)twintigste eeuw, die beseft dat elke dag een korte broek dragen toch een beetje onnozel is.

Details Strips
Auteur: Lewis Trondheim
Copyright afbeeldingen: www.dupuis.com
Uitgever: Dupuis
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
48