Lewis Trondheim & Keramidas, 'Donald’s Happiest Adventures - Op zoek naar het geluk'

Walt The Fuck?

Toen wij twee jaar geleden ‘Une Mystérieuse Mélodie’ uit de bakken plukten, was dat voornamelijk uit nieuwsgierigheid. De Franse stripauteur Cosey had met dat album de eer om het eerste deel van een gloednieuw project in te zegenen: een rist unieke one-shots met de figuren uit Walt Disneys Mickey Mouse-universum in de hoofdrol. Wie echt beter werd van die cross-over – de marketingafdeling van Glénat even buiten beschouwing gelaten – was ons niet helemaal duidelijk. We gingen toen toch overstag voor Coseys eersteling door de prachtige uitgave met linnen rug en zijn ontroerende ode aan een jeugdheld.

Twee jaar later zitten we al acht stuks ver in deze Disney-Glénat joint venture, en de meningen blijven verdeeld. Je kan het schaamteloze geldklopperij op de rug van nostalgici vinden – zie ook de ontelbare integralen – of een prachtig en origineel eerbetoon aan de bekendste muis ter wereld. Wij neigen naar het tweede, alhoewel het sterk afhankelijk is wie aan de stuurknuppel zit. Het recente ‘Mickey door de eeuwen heen’ bijvoorbeeld lijkt ons een hoofdstuk om snel te vergeten, evenals het in het Frans verschenen ‘Horrifikland’. Dat laatste is extra jammer omdat een van onze favoriete Franse scenarist-tekenaars het scenario schreef: Lewis Trondheim. Ook in deze ‘Donald’s Happiest Adventures - Op zoek naar het geluk’ is ie niet echt op dreef.

Het is de tweede keer dat Trondheim Disney onder handen neemt met tekenaar Nicolas Keramidas – zie ook ‘Luuna’ en ‘Donjon’. Twee jaar geleden was Mickey zelf aan de beurt in ‘Mickey’s Craziest Adventures’. Deze keer is zijn spitsbroer aan de beurt. En zoals we van Trondheim mogen verwachten, krijgen we een schelmenverhaal met een flinke geut filosofie erover voorgeschoteld.

Donald krijgt van Oom Dagobert de opdracht om ‘het geheim van het geluk’ te vinden. Die zoektocht brengt Donald langs strenge dictaturen, afgelegen kloosters en… Duckstad. Niet dat het ooit ergens echt spannend wordt, dat is ook niet de opzet van Trondheim. Moraal van het verhaal is: het geluk schuilt in een klein hoekje. Om hoofdstuk 41 samen te vatten: geluk is vaak door de natuur wandelen, jezelf beter leren kennen, tevreden zijn met wat je hebt en meer geven dan je krijgt.

Dat laatste zou ook op dit album kunnen slaan: 25 pegels voor een filosofisch traktaat in comic-vorm lijkt ons wat veel. Trondheim kwam in het verleden al grappiger en feller uit de hoek, maar met Donald blijft hij in rustige wateren ronddobberen – al toverden de running gags met neef Gus en Boris Boef wel een glimlach te voorschijn. En laten we eerlijk zijn: het zijn de zwierige old-school tekeningen van Keramidas die de boel toch nog weten te redden.

Die-hard Disney-fanaten zullen smullen van deze ‘Donald’s Happiest Adventures’, maar Trondheim-adepten komen niet aan hun trekken. Aftellen naar nog eens een nieuwe ‘Mister O’ dan maar? 

Details Strips
Scenario: Lewis Trondheim
Tekenaar: Nicolas Keramidas
Uitgeverij: Glénat
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
48