Leo & Icar, 'De laatste grens'

Een nieuw meesterwerk from outer space

De ontwikkelingen in de ruimtevaart staan niet stil. Zo beëindigde onderzoeksrobot Opportunity deze week zijn marathon op Mars, vond robotjeep Curiosity stikstofverbindingen terug in de Marsbodem en ontdekte de ruimtetelescoop Hubble onder het oppervlakte van Ganymedes, de grootste maan van Jupiter, een enorme oceaan vol zout water. Meteen begonnen wij wild te fantaseren over de manier waarop de mensheid zich binnen de kortste keren ook buiten de aarde zou kunnen vestigen en een aantal gasvrije planeten zou kunnen koloniseren. Daar zou men nog eens een stripreeks over kunnen schrijven.

Wij werden alvast op onze wenken bediend. Wie anders dan Luiz Eduardo de Oliveira, kortweg Leo, wist onze gedachten te raden. Leo is als tekenaar en scenarist al sinds 1994 bezig met de stripreeks ‘De werelden van Aldebaran’, waarin hij zijn lezers laat genieten van de avonturen die Kim Keller beleeft op de planeten van Aldebaran, Betelgeuze en Antares. Ook tekenaar Icar is op buitenaards gebied niet aan zijn proefstuk toe, want aan de zijde van Leo liet hij ons al genieten van de reeks ‘Verre Werelden’. Wij waren dan ook maar wat benieuwd toen bleek dat beide heren de handen weer in elkaar sloegen voor de nieuwe reeks ‘De laatste grens’.

Leo's scenario speelt zich ditmaal af op de planeet Tau Ceti 5, de nieuwste kolonie van de aarde. Zus en broer Jane en John Jones van Jones & Jones Security komen aan in Erechim, de hoofdstad van de nieuwe kolonie. Ze werden uitgenodigd door de burgemeester, die op zoek is naar iemand die de orde in Erechim kan handhaven. De burgemeester is niet meteen onder indruk van de verschijning van de familie Jones. John is na een ongeluk aan zijn futuristische rolstoel gekluisterd en Jane is een vrouw, wat in de machomaatschappij van Tau Ceti 5 beslist geen vertrouwen inboezemt. Al snel blijkt dat broer en zus Jones meer dan hun mannetje kunnen staan en weten ze het vertrouwen van de lokale bevolking te winnen. Die roept dan hun hulp in, want Ronald Burton, de grootste veefokker uit de buurt, is een machtig man die voor niets terugdeinst. Men verdenkt hem ervan een boerderij in brand gestoken te hebben en een ongeval veroorzaakt te hebben. Tijd voor de Jones’ om een onderzoek in te stellen.

Dit is niet het enige avontuur dat Jane en John tijdens deze eerste episode meemaken. Zo volgt er nog een stevige aanvaring met Tiger, een losgeslagen telg van de beruchte Sanderoclan, en ontmoeten ze een mysterieus wezen. Eerst denken ze aan een tot nog toe onontdekte soort, maar het feit dat het schijnbaar wilde dier over metalen implantaten beschikt, doet vragen rijzen.

Deze eerste episode uit de nieuwe stripreeks ‘De laatste grens’ is een voltreffer geworden. Het scenario is ronduit briljant en best geestig. Op de planeer Tau Ceti 5 is er constant oproer en als lezer verveel je je dan ook geen moment. Leo weet de stukken meesterlijk op het schaakbord te plaatsen en we kijken dan ook uit naar de zetten van de grootmeester in de volgende episodes. Daarnaast verdient ook het tekenwerk van Icar een pluim, al slaagt hij er bij momenten nog niet in om zijn personages echt emoties mee te geven.

Desalniettemin kijken wij enorm uit naar een volgende episode in de reeks ‘De laatste grens’. De verhaallijnen zijn op prachtige wijze in gang gezet en smeken om een snelle verderzetting.

Details Strips
Originele titel:
Ultime Frontière: épisode 1
Scenarist: Leo
Tekenaar: Icar
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
48