Lenny Peeters, 'Dochter'

Een bizarre wereld van cavia's en konijnen

Nadat ze eerder al enkele korte verhalen publiceerde en een verhalenwedstrijd van uitgeverij Contact won is er nu 'Dochter', het romandebuut van Lenny Peeters (1975). De titel van de roman verwijst naar het hoofdpersonage, een autistisch meisje dat in allerlei bizarre omstandigheden terechtkomt. Een boek waaraan met geduld en veel inzet is gewerkt. 

De setting is niet bepaald aantrekkelijk: Dochter, het vertelpersonage, woont samen met haar vader in een belabberd huis. Op school is ze niet bepaald geliefd en er zijn klachten van andere ouders. 'Ze valt kinderen lastig op de speelplaats, zegt ongepaste dingen en doet haar behoefte in de moestuin. Zo kan het niet langer. Ze heeft begeleiding nodig die wij haar niet kunnen bieden.'

De toon is meteen gezet. Dochter is een meisje met een gestoord normenbesef, ze leeft in een cocon en mist zonder meer empathie. Haar leven staat nagenoeg volledig in het teken van de zorg voor haar cavia's die echter één voor één sterven. 'Als ik mocht kiezen, zou ik van pas gestorven cavia's meteen de kop afsnijden zoals we doen bij onze konijnen.'

Voor de rest wordt Dochter omringd door een doorgaans afwezige vader en Jonas, haar buurtjongen die haar volledig in de ban heeft. Wat aanvankelijk begint met een behoedzame muizenkus, gaat van kwaad naar erger. Jonas misbruikt haar, maar Dochter is zich van geen kwaad bewust. Het lukt haar namelijk niet alles wat haar overkomt in een context van goed en kwaad te plaatsen. Bovendien zal seksueel misbruik nog in andere varianten opduiken. 

Bijzonder sterk is de passage waarin Peeters vanuit de leef- en denkwereld van Dochter de dood van haar vader beschrijft, met een uitgesproken gevoel voor detail en de juiste timing. Dit wordt nog versterkt door een sobere, bijna zakelijke taal, met een minutieus opgebouwde spanning. Wat doet een adolescent in een politiekantoor waar ze met een mes en bloed wordt geconfronteerd?

'Dochter' is een volwaardig debuut, al was het maar omdat Lenny Peeters - na jarenlang sleutelen aan haar manuscript - maar al te goed weet waar stijl en vorm voor staan. Iets wat de meeste debutanten vaak over het hoofd zien.

Details Fictie
Uitgeverij: Prometheus
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
223