Lectrr & Stedho, ‘Red Rider 1: De zevende scherf’

Verlept tweederangs pakjesbezorger

Met de stevige persbuzz en dito verkoopscijfers van ‘Amoras’ leken spin-offs het nieuwe manna uit de hemel voor de Vlaamse stripuitgeverijen. Zelfs Ballon Media sprong ondertussen met ‘Jommeke’ mee op de kar. Maar ‘J.Rom’ kreeg nooit echt vaste voet aan de grond en bij ‘Fanny K.’ lijkt het ook al erop of eronder te zullen zijn bij het tweede deel.

Wie zijn hart vasthield voor ‘Red Rider’, kunnen we bij deze wel geruststellen. Stedho bevestigt al het goede dat we al zagen van en hoorden over deze tekenaars tekenaar. Zijn figuren hebben karakter, zijn koppen hebben uitstraling, zijn decors zijn morsig, vuil en rauw. Het is geen afgelikte, commerciële of zelfs, op sommige grote platen, heldere tekenstijl. Maar Stedho nam ons mee naar een geloofwaardig Mid-West en Irak.

Grotere vraagtekens hadden we op voorhand geplaatst bij de naam van Lectrr. De man is vooral bekend als cartoonist en maker van kortere gagstrips. Toch presenteert hij met dit eerste deel een intrigerende, zij het enigszins klassieke opening van deze trilogie. De hoofdpersonages worden voorgesteld, de stukken worden op het schaakbord geplaatst en de eerste zetten zijn gebeurd. Hoeveel gewicht het verhaal echt heeft, gaan we uiteraard pas merken in deel twee, dat volgende maand al verschijnt.

Om nog even mee te stappen in een in stripmiddens trending discussie: in ‘Red Rider’ is het DNA van ‘De Rode Ridder’ vlotjes behouden. John ‘Red’ Rider is dan een verlept tweederangs pakjesbezorger (hoewel er andere hoofdfiguren nog erger aan toe zijn…), hij blijft wel een redder in nood voor eenzame jonkvrouwen (hoewel de serieuze, blonde Guinevere ditmaal vervangen is door de rosse, kwieke Celeste) en neemt in het volgende deel ongetwijfeld de handschoen op tegen het kwaad (hoewel dat dit keer niet de vorm heeft van Bahaal, de Prins der Duisternis, maar wel van Urbas B’Hal, CEO van B’Hal Inc.), ook al is hij dan volgens de achterflap 'bang dat het verleden hem weer zal inhalen'.

Met deze strip hebben al vier van de zeven Wolfpackers hun ding mogen doen met een klassieke Vandersteen-reeks. Nog dit jaar verschijnt bovendien een Suske en Wiske hommage-album van de hand van Gerben Valkema, op scenario van Yann. Dus wanneer komt nu eindelijk die duistere interpretatie van Robert en Bertrand of Bessy door Aimée de Jongh uit? 

Details Strips
Scenarist: Lectrr
Tekenaar: Stedho
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
56