Le Tendre & Loisel, 'Op zoek naar de tijdvogel: integrale editie'

Fantasy van een superieur jaar

Ah, wat een vreugd. Eindelijk is de eerste cyclus van 'Op zoek naar tijdvogel' in deze integrale editie verschenen. Eindelijk kan je het epische avontuur van Ridder Bolster, Hermelijn, Bulrog en de mysterieuze onbekende in één ruk uitlezen. Want dat is wat iedereen doet die dit album openslaat.

In 1983 verscheen 'De hoorn van Ramor', het eerste deel van de reeks. Drie albums en vier jaar later ronden schrijver Serge Le Tendre en tekenaar Régis Loisel hun verhaal af. Een legende was geboren. In de vier strips werd een verhaal verteld dat nu nog altijd geldt als een absolute klassieker in fantasy-land – en ver daarbuiten, en dat nu dus in een dikke verzamelaar verschijnt.

Centraal staat de tijdvogel uit de titel. Een mythisch dier dat de tijd stil kan zetten. De bijna bejaarde Ridder Bolster wordt door de heksenkoningin Mara uitgestuurd om de vogel te vinden. Als hij deze niet vindt, zal Ramor, de duistere god, uit gevangenschap oprijzen en de wonderlijke wereld van Akbar in kommer en kwel storten.

Zeggen dat de opzet van het verhaal origineel is, is liegen. Als zo vaak staat een eeuwige strijd tussen licht en donker centraal en kan enkel een epische queeste de meubels redden. 'The lord of the rings' blijft een referentie. Maar daarmee is al het negatieve gezegd. Le Tendre concentreert zich immers niet op de clichés uit de fantasy-wereld. Hij laat de personages spreken. Stuk voor stuk zijn dat originele, tot nu toe nog nergens geëvenaarde karakters. De stugge Bolster, de mysterieuze onbekende en de bevallige Hermelijn zijn ware parels. Hun dialogen zijn echt en worden gedreven door emoties in plaats van door de zware taal die doorgaans in fantasy-verzinsels te vinden is.

Maar hoe goed Le Tendre het verhaal ook heeft neergepend, de echte ster is en blijft Régis Loisel. De tekenaar. Zijn wereld staat bol van de vreemde wezens. Creaturen zonder referentie: geen trollen of weerwolven of andere stereotiepe beelden, wel iets anders. Beesten die absoluut akelig kunnen zijn, maar evengoed schattig. Of beide tegelijk. Bovendien bewegen ze in weidse landschappen – van woestijn tot jungle – zoals je ze nog nooit in een strip zag. De inkleuring – door Loisel zelf, maar ook door Lapierre – maakt het plaatje compleet.

En dan is er Hermelijn: een jongedame zoals er geen meer gemaakt worden. Een van de meest sexy vrouwen die ooit aan een papier werd toevertrouwd. Overdreven sexy wellicht - met een cupmaat die, om het braaf te zeggen, niet te negeren valt - maar toch nergens vulgair. Loisel bezit de gave om bevallige vrouwen te tekenen zonder daarbij de playboy-tour op te gaan. Een zeldzaamheid in een wereld die door dubieuze schoonheidsidealen beheerst wordt.

Na deze eerste cyclus – zo worden afgeronde verhalen in een fantasy-wereld nu eenmaal genoemd – zouden er nog andere volgen. In 2010 eindigde de tweede. Deze werd jammer genoeg niet meer door Loisel getekend. De man had het te druk met andere succesreeksen als 'Peter Pan' en het fantastische 'Magasin Général'. Wat spijtig is, want we kunnen ons deze wereld niet voorstellen zonder hem.

Jammeren over het vervolg op een album dat zelf geniaal is, heeft echter geen zin. Feit is dat 'Op zoek naar de tijdvogel, integrale editie' klasse is. We zouden het zelfs aanraden aan hen die een absolute hekel hebben aan 'dat wat niet kan' (lees: fantasy). Al was het maar omdat Hermelijn bewonderen goed is voor de ziel.

Details Strips
Auteur: Régis Loisel
Auteur: Serge Le Tendre
Jaar:
2012
Aantal pagina's:
226