Annette Pas, Het land waar ik u liefheb

O dierbaar België

Jean-Claude van Bouillon, zestiger, vrijgezel en professor wiskunde, adopteert Bérénice, het vijfjarig dochtertje van zijn overleden broer. Jean-Claudes twee bijzondere buurmannen, meneer Abdullah met zijn drie vrouwen en Sigrid Vedronken, een belangrijke spilfiguur in de extreem rechtse beweging in België en notoir holocaustontkenner, zorgen op zich voor een spanningsveld dat groot genoeg is om een roman te vullen. Het gezelschap wordt echter aangevuld en bijgevolg ook steeds bonter en vreemder dankzij de komst van Lamme, de assistent van Jean-Claude, de intrigerende Elvira en haar gebochelde vriend Jefke en de bomma, gepensioneerde kuisvrouw van de universiteit. Wanneer ook nog Martha, een bekende Harvard professor haar intrede doet op de avond dat Jean-Claude zijn 'Gouden Bordenwisser' in ontvangst neemt is het hek helemaal van de dam.

Het verhaal raakt in een stroomversnelling dankzij een duister figuur in rijkswachtuniform, een reclamepaneel van het Vlaams Belang in de voortuin, een verloren gewaand manifesto van de leider van een fascistische studentenbeweging en een niet onbelangrijk optreden van een muis die Hugo Claus heet. Een samenkomst van elementen die vragen om een dramatische climax ... Enkele belangrijke mijlpalen in de Belgische geschiedenis worden in het verhaal verweven in een luchtige anekdotestijl. Zo is er de verplichte legerdienst waar Vlamingen bespot werden, de studentenopstand in '68, de Bende van Nijvel en de CCC, ondergrondse geheime tunnels en bunkers in de duinen die dateren uit de oorlog, talenkwesties, de Spaanse inquisitie, de grote Belgische schilders en hun betekenisvolle werken en bovenal de opkomst van extreem rechts.

Door de veelheid aan personages die er soms met de haren worden bijgesleurd en geen echte bijdrage leveren aan het verhaal, blijven de karakterschetsen van sommige figuren te vaag. 'Het land waar ik u liefheb' is geschreven in een eenvoudig taaltje, met hier en daar een verbastering, eigen aan de Belg. Met de nodige naïeve en tedere ondertoon lijkt het soms op een sprookje maar toch schuwt Annette Pas ook de bittere en zwartgallige kant van onze maatschappij niet. De speelse en luchtige manier van schrijven is af en toe overdreven of te langdradig maar doet de ernst van de situatie niet teniet. Annette Pas, een Belgisch-Nederlandse psychologe schreef de roman oorspronkelijk in het Engels tijdens haar doctoraatperiode in Oxford. Ze vertaalde hem eigenhandig zodat hij kon uitgegeven worden in België. Dit boek is een bonte mengelmoes van rariteiten en figuren die ons landje misschien beter vertegenwoordigen dan we zelf zouden toegeven. Om de fel gegeerde media-aandacht te genereren trok Annette Pas haar stoute schoenen aan en blikte ze in de hoofdstad een ludiek filmpje in ter promotie van het boek. Met succes, zo blijkt, want deze debutante was onder andere te gast bij Phara.

Details Fictie
Auteur: Annette Pas
Copyright afbeeldingen: Vrijdag
Uitgever: Vrijdag
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
336