Léo, 'Terug naar Aldebaran: 2e episode'

Een aangenaam weerzien

De levensloop van Luiz Eduardo de Oliveira leest als stichtend verhaal van hoe iemand die een droom najaagt en alles op alles zet om die na te jagen, dit kan realiseren en zelfs met veel succes. Op 37-jarige leeftijd besluit de Braziliaanse ex-ingenieur en reclametekenaar uit te wijken naar Parijs om strips te tekenen naar zijn grote voorbeeld Gir/Moebius. Het duurt nog 10 jaar vooraleer hij zijn eerste, redelijk succesvolle serie, Trent, over een Canadese mountie kan publiceren.

Maar dan geeft uitgever Dargaud hem de kans om een sf-serie te maken waarmee hij al langer mee in zijn hoofd rondloopt. Dat wordt Betelgeuze, het begin van een hele cyclus die ons naar verre planeten brengt.

Een magistrale tekenaar zoals zijn voorbeeld Giraud, zal hij nooit meer worden, de man is ondertussen de zeventig gepasseerd, maar dat is ook niet de reden van zijn succes. De figuren mogen dan houterig overkomen, de voertuigen en gebouwen steriel, en de natuur gladjes afgelikt, maar het is zijn manier van vertellen die je meesleept in deze avonturen op verre werelden.

Zoals het goede SF betaamt, vertelt hij meer over het verleden en het heden, dan over de toekomst. Dit doet hij ook met grote verve in dit tweede deel van “Terug naar Aldebaran”. De heldin Kim keert terug naar haar geboorteplaneet om mee te helpen aan het onderzoek naar de geheimzinnige kubus die als een poort naar andere werelden lijkt te dienen. OK, dit is niet origineel, maar hoe Leo het verder uitwerkt, is dat wel.

Alle ingrediënten die tot het grote succes leidden van de serie, zijn ook in dit album aanwezig. Een fantasierijke, maar ook doordachte fauna en flora van een andere wereld, sterke karakterrollen, vooral voor de vrouwen die ook de ware actiehelden zijn, spannende conflicten die een weerspiegeling zijn van enerzijds de vroegere dictatuur uit Leo’s geboorteland Brazilië en anderzijds een hedendaagse verwijzing naar de vluchtelingenproblematiek. De buitenaardsen worden namelijk niet met open armen ontvangen, ook al brengen ze geavanceerde technieken mee en komen ze in vrede. Leo is ook een meester in het beschrijven van relaties, zowel tussen de mensen als met de buitenaardsen. Het komt allemaal geloofwaardig over en daardoor zet hij echte mensen neer van vlees en bloed.

Blijkbaar gaat deze cyclus maar uit drie albums bestaan, want op de laatste bladzijden wordt het einde in het volgende deel aangekondigd. Maar ik durf wedden dat Leo al bezig is met een nieuwe cyclus waarin de vrijgevochten Kim weer kan schitteren. 

 

Details Strips
Terug naar Aldebaran: 2e episode
Scenario & Tekeningen: Leo
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
60