Léo Jamar, Corine Jamar & Fred Simon, 'The mermaid project: deel 3'

Prachtige panorama's en toptekeningen

Ja lap, we hebben weer prijs. Uitgeverij Dargaud heeft opnieuw onze harten veroverd met een sterke fictiereeks. En dan is ‘sterk’ nog een understatement. Scenaristen Léo en Corine Jamar nemen de 21ste eeuw sterk op de korrel met nieuwe grootmachten, nog meer genetische manipulatie en nog meer vervuiling. Jammer genoeg lijkt het zelfs zo onrealistisch niet, moesten we niets veranderen aan onze teergeliefde planeet. Daarnaast doet Fred Simon het uitstekend als tekenaar met sterke panorama’s en prachtige totaaltekeningen.

Als jullie de eerste twee delen van 'The mermaid project' al lazen, skip deze alinea gerust.  Pik je nu pas in? Dan schetsen we even de situatie. Frans politie-inspectrice Romane Pennac leeft midden 21ste eeuw. Vergeet de landen die in 2016 het meeste macht hebben. Alles is omgekeerd, alsof we in een parallel universum zitten. Afrika behoort niet meer tot de derde wereld, wij zijn dat geworden: Europa en de Verenigde Staten. Afrika is het centrum van de macht. Zij hebben het voor het zeggen. De blanken zijn minderwaardig, bespottelijk en ze hebben niks in de pap te brokken.

De wereld op z’n kop, en dat omdat Europa en de VS alles om zeep brachten in het begin van de eeuw. Romanes broer Roger werkt op Algapower, een bedrijf dat verdacht wordt van vreemde projecten en mutaties. Zo komt Romane er ook terecht voor een onderzoek, want zij zou wel eens een sleutelrol kunnen spelen. In de vorige twee delen kon je al eens kennismaken met het Mermaid Project, een geheime proef waar het bedrijf aan meewerkt. In deel drie wordt dat project verder uitgespit.

Het Mermaid Project begint stilaan meer vorm te krijgen. Zo zien we een moeder en haar dochter die in het lab liggen met een dolfijnenstaart. De moeder was het proefkonijn omdat Algopower de belofte maakte om haar autistische dochter te genezen. Jammer genoeg zijn ze nu beide slachtoffer. Het meisje lijkt er geen graten in te zien, maar de moeder ziet er erg van af. Roger komt via een ‘mol’ in het bedrijf achter de geniepigheden van zijn werkgever en dat zint Algapower niet. De conclusie is logisch: hij moet vluchten. Tijdens zijn ontsnapping krijgt hij hulp vanuit onverwachte hoek en zo lijkt het verhaal sterk op gang te komen. Drie delen gedaan, nog twee te gaan!

Details Strips
scenario: Corine Jamar, Léo Jamar
tekeningen: Fred Simon
uitgeverij: Ballon Media