Kristof Berte & Barcas, 'Lise op Monstereiland 2: Het Levende Land'

Monsterlijk goed

We weten het nog… het was eind 2016 en we doorbladerden een strip van wijlen Strip2000. De auteur was een toen nog nobele onbekende die luistert naar de naam Kristof Berte. Hij creëerde een knap, energiek en toegankelijk verhaal over een meisje en monsters. Het scenario kwam van Barcas, die vooraf zijn pluimen reeds verdiende met de scenario’s van ‘Alexander de Grote’ van Bart Proost. Het meisje werd vernoemd naar zijn dochter en het was zijn grote debuut. De lovende commentaren vlogen langs alle kanten om zijn oren.

Ruim twee jaar later kunnen we zeggen dat Berte nog heel wat stappen heeft gezet. Ondertussen levert hij af en toe moppen aan Charel Cambré, schrijft hij scenario’s en uiteraard verschijnt ook het tweede deel van zijn topper.

Starten doen we thuis, waar Lise op zoek is naar haar kat. Het dier zit nog onder haar bed, bij de monsters. Niet veel later opent ze zelf de poort naar de monsterwereld en zweeft ze via haar lapjesdeken naar de oppervlakte. Welja, ze stort neer nadat Neurk, een van de monsters, het gemunt heeft op de lachende gezichtjes van de parachute. Gelukkig komt Lise nog relatief zacht terecht. Wat dan volgt, is een heus avontuur in de zoektocht naar haar kat, die laatst gezien is in de oude fabriek in het Levende Land. Dat gebied doet zijn naam absoluut geen eer aan, want het is er doodser dan ooit. En tot overmaat van ramp ontdekken Lise, Rags, Blobje en de rest dat de ‘Nieuwe Monsterkoning’ er zit verschanst, samen met Snaaier de krokodil. En als het niet nog erger kan, gebeurt het toch: de nachtmerriemachine uit het eerste deel blijkt ook nog te werken!

Het tweede verhaal rond Bertes dochter gaat dus verder op hetzelfde onderwerp als zijn debuutalbum, maar waarom zou je een succesrecept aanpassen? ‘Het Levende Land’ is een kinderverhaal dat vol zit met grappige gebeurtenissen voor jong en knipogen voor oud. Zo gaan kinderen de verwijzing naar 50 tinten grijs niet per se opvangen, terwijl zij zich vooral vermaken met bijvoorbeeld de Angry Birds-scène. Het leuke aan dit album is ook dat er per verkocht album één euro gaat naar de rolstoelbasketters van sportclub Dienstenaanhuis Lions Zedelgem. Met dit verhaal is het niet verwonderlijk dat het genomineerd is voor de Stripschapprijzen onder de categorie ‘jeugdalbum van het jaar’.

Details Strips
tekeningen: Kristof Berte
scenario: Barcas
Uitgeverij: Het Syndikaat