Kristien Hemmerechts, ‘Er gebeurde dit, er gebeurde dat’

Een boek vol emoties

De titel van het nieuwe boek van Kristien Hemmerechts behoeft niet veel uitleg. Een vertelling over haar leven, met enkele bijzondere periodes die lichtjes vetter worden bedrukt.

Wanneer de dood van geliefden het leven van Hemmerechts reeds voor een groot stuk heeft bepaald, krijgt ze de diagnose van borstkanker. Vanuit dit vertrekpunt kijkt Hemmerechts en schrijft ze de dingen die gebeurden neer. Enerzijds in een dagboek over de kanker, zowel de gebeurtenissen op een rij, als over zichzelf. En ondanks dat de nadruk op de dood ligt en de dood van haar geliefden, ligt de focus op haar, Kristien Hemmerechts.

Een straffe vrouw, die na het verlies van haar man de hele directe omgeving probeert recht te houden, haar eigen verdriet aan de kant weet te plaatsen. Deze vrouw heeft nu, door de strijd met de demon, het verdriet op haar eigen hals gehaald. De omgeving is er voor de eerste keer niet erger aan toe dan zijzelf. En dit geeft een belangrijke focus om het verhaal van haar leven op te schrijven. Daarom gaat het boek niet enkel over de worsteling met kanker, het gaat over veel meer.

De manier waarop Hemmerechts haar lezers aanspreekt, is onbeschrijflijk direct, omdat de oprechtheid van de verhalen oplicht uit de tekst. Deze vorm geeft de emotie vrij, waarmee ze geschreven zijn.

'Er gebeurde dit, er gebeurde dat' heeft een eerder tragische sfeer, door de thematiek die wordt behandeld. Ook is de oprechtheid esthetisch en overtreft het veel fictie. Maar of het brede lezerspubliek hierop zit te wachten? Ongetwijfeld zijn er vrouwen die in een gelijkaardige situatie verzeild geraakt zijn, of personen in het algemeen die kampen met de tragiek van het leven: voor hen zijn er mooie woorden te rapen.

Het is voor een schrijfster als Hemmerechts uiteindelijk ook niet meer nodig om een lezerspubliek af te bakenen, haar literatuur zal steeds sterke voor- en tegenstanders kennen.

Details Non-fictie
Auteur: Kristien Hemmerechts
Uitgeverij: De Geus
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
301