Nele Reymen, Kit met peren

Gevonden: v met talent

Vreemd hoe je leven een totaal andere wending kan nemen. Architectuur studeren, op Erasmus een dagboek bijhouden, daarmee de smaak van het schrijven te pakken krijgen en dan maar de architectuur laten voor wat het is. Het overkwam Nele Reymen, een jonge, ambitieuze Limburgse wiens debuut 'Kit met peren' net in de rekken ligt. Haar eerste roman tenminste, want je kent haar misschien van haar blog voor Knack ('gezocht: m/v met talent') of haar columns in Flair. Daar is ze de Vlaamse Carrie Bradshaw. Voldoende redenen immers om die vergelijking te maken: ze is single, heeft een scherpe pen en ze schrijft onverbloemd over liefde, seks, taboes en het gebrek aan die drie.

Een gortig jong. Dat is nog de beste omschrijving van Kit, het hoofdpersonage in Reymens eerste boek. Kitty, zoals haar naam voluit is, woont samen met haar vriendinnen Eve en Jo. Eve is niet van de intelligentste, Jo heeft autistische neigingen en Kit neemt het niet nauw met elementaire beleefdheid, maar al bij al hebben ze het wel leuk samen. En alledrie worstelen ze met de liefde, dus dat schept een band.

Het boek begint in Kits slaapkamer. Met een hoog gehalte aan ironie vertelt ze hoe ze een jongen op bezoek heeft die er niet te veel van bakt tussen de lakens. De onomwondenheid krijg je meteen in your face, maar daar ga je gedurende het boek alleen maar van houden. Kit houdt geen blad voor de mond, is brutaal en dekt haar onzekerheid toe met woorden. Kit heeft niet alleen een grote mond, ze is op z'n minst een specialleke. Haar voornaamste hobby's zijn zelfgeschreven post-its verzamelen waarop informatie staat die ze liefst enkel zelf begrijpt, zich bij iedere man voorstellen hoe zijn piemel eruit ziet, wachten op die ene weerfoto op televisie met de naam erboven van haar platonisch lief en via voicemail afspraakjes maken met haar date en dan elkaar bewust mislopen. En ze heeft een haat-liefdeverhouding met belspelletjes.

Maar daarnaast is ze vooral op zoek naar de liefde. Waar ze nota bene niet meer in gelooft. Ze heeft dan ook moeite met relaties en slaagt er niet in een jongen aan zich te binden. Verschillende mannen passeren de revue, sommigen keren terug, anderen keren haar resoluut de rug toe. Of andersom.

'Kit met peren' is opgedeeld in 'toen'- en 'nu'-hoofdstukken. Per hoofdstuk maakt Reymen de sprong tussen heden en verleden. Dat houdt het boek enerzijds afwisselend en boeiend, maar af en toe breekt de tijdslijn het verhaal. Toch leest de roman met een rotvaart en is het ook moeilijk om het langs de kant te leggen. Reymens schrijfstijl is snel en ad rem, geen eindeloze zinnen die je drie keer moet herlezen om te weten wat er staat. De verhalen van Kit en haar vriendinnen zijn een tikkeltje uitvergroot maar toch herkenbaar en je bent gebrand om te weten hoe het verder gaat. Reymen is erin geslaagd om haar boek een pittige en pikante touch te geven zonder platvloers te worden. Wat ons betreft mogen er zo nog een paar volgen.

Details Fictie
Auteur: Nele Reymen
Copyright afbeeldingen: Manteau
Uitgever: Manteau
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
204