Kate Barker & Page Tsou, 'De hoogste berg, de diepste zee'

Superlatieven uit de natuur

De stijlvolle voorpagina van dit non-fictieboek voor kinderen reveleert al een en ander over de inhoud: het wordt een geïllustreerd handboek over wonderen der natuur. Het voorwoord voegt daaraan toe dat 'De hoogste berg, de diepste zee' een inleiding tot de superlatieven van onze planeet wil zijn. De inhoudsopgave biedt meteen tal van voorbeelden, zoals de grootste vlinders en insecten, de oudste nog levende bomen, de droogste en natste plaatsen op aarde.

Grootste blikvangers zijn absoluut de illustraties van Page Tsou. Vanaf de eerste dubbele bladzijde, gewijd aan de grootste dinosauriërs, valt zijn oog voor detail op. Via de reductie tot een basistint doen zijn prenten wat vintage aan, al voegt Tsou steeds een eigentijdse toets toe. In het algemeen pakt dat verrassend goed uit, en overtuigt de Londense illustrator met voortreffelijke dierenportretten. Bij de diverse insecten en vlinders werkt die basiskleur echter een gebrek aan variatie in de hand, waardoor de eigenheid van de dieren onvoldoende uit de verf komt.

De informatieve waarde van 'De hoogste berg, de diepste zee' is wisselend. Geregeld beperkt Kate Barker zich tot enkele kernwoorden om de wonderen der natuur, zoals opvallend grote of snelle dieren, te typeren. Wat gratuite informatie over hun gewicht, lente en leefgebied is wel erg weinig, temeer omdat kinderen op basis van deze losse snippers zelf vergelijkingen moeten maken. In de vertaling ontstaat bovendien verwarring over de soortnamen: nu eens wordt de Nederlands naam vermeld, dan weer enkel de Latijnse benaming. Vooral dat laatste stoort, aangezien jongere kinderen hier geen enkele boodschap aan zullen hebben.

Tegenover deze geringe tekst staat dan weer een gedegen informatie over o.a. het zonnestelsel, de planeten, lichtjaren en de evenaar. Nog boeiend uitgewerkte thema’s zijn de langste dierlijke migraties, de diepste zeeën en de langst levende dieren. Minder interessant vormt de inspiratieloze opsomming van enkele van de hoogste bergen ter wereld – die in de prenten tevens allemaal op elkaar lijken – of wat losse weetjes over de warmste, koudste, droogste en natste plekken op aarde.

'De hoogste berg, de diepste zee' weet als geïllustreerd handboek over wonderen der natuur niet geheel te overtuigen. De kwaliteit van de verschillende thema’s is sterk wisselend, van boeiende en gedegen informatie tot een inspiratieloze opsomming van superlatieven en wonderen der aarde. Daartegenover staan natuurlijk de gedetailleerde, vintage illustraties van Page Tsou, die de ware blikvangers van dit non-fictieboek vormen. De beperkte lengte van dit boek – nauwelijks 37 pagina’s – maakt een aankoop voor de (school)bibliotheek eigenlijk niet de moeite waard.

 Vanaf 8 jaar

 

Details Non-fictie
Auteur: Kate Barker
Illustrator: Page Tsou
Uitgeverij: Van Goor
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
37