Anna Sam, De kassière

Schrijfster aan de kassa gevraagd

Anna Sam had vast niet verwacht dat ze na haar studie moderne letterkunde jarenlang in een supermarkt zou werken als kassière – of kassajuffrouw, zoals dat tegenwoordig heet. Dat juist deze job haar bij de verwezenlijking van haar schrijfdebuut zou helpen, had ze waarschijnlijk nog minder verwacht. Toen ze er een blog op na begon te houden over haar dagelijkse belevenissen achter de kassa, werd ze overladen met goede reacties. Ze besloot dan maar haar supermarktavonturen te verzamelen in ‘De kassière’.

Het boek is een speelse en persoonlijke verzameling van grappige bedenkingen, rake observaties en krasse anekdotes. Anna Sam schrijft op een vlotte, eenvoudige manier. Ze spreekt de lezer aan in de tweede persoon enkelvoud, alsof ze met ‘De kassière’ een handleiding voor de toekomstige supermarktbediende beoogt. Je blijft je bij het lezen van ‘De kassière’ voortdurend bewust dat het om een subjectief gekleurde visie gaat, een visie die graag wat flirt met overdrijving, maar de absurde situaties nodigen hier ook wel toe uit. Anna Sams hilarische bedenkingen werkten bij ons meermaals op de lachspieren.

De schrijfster verpakt haar tekstfragmentjes graag in supermarktthema: zo krijg je bij wijze van welkomstgeschenk de top drie van favoriete vragen van klanten aangeboden, en via een promotiepraatje wil ze je kassawerk als de ideale work-out verkopen. Deze aanpak mist een beetje zijn effect omdat hij net iets té veel voor de hand ligt om origineel genoemd te kunnen worden.

Of het nu over de attitude van de klant tegenover de kassière gaat of de vervloekte eurocenten, Sam blijft steevast scherp en snedig. Een kassière is geen verlengde van de kassa, merkt ze op. Ze observeert, analyseert, maakt lijstjes, onder andere van soorten dieven en van plaatsen waar klanten het liefst hun geld verstoppen.

Het boek mag dan opgedragen zijn aan alle kassières, als supermarktklant heb je er wel degelijk ook iets aan. Zo lees je over de verschillende tactieken om in de rij te staan (hoewel de schrijfster je ze allesbehalve zou willen zien uitvoeren) en kom je onder meer te weten dat je kassières naast met een simpele groet ook extra gelukkig kunt maken door je artikelen van zwaar naar licht op de band te plaatsen, liefst met streepjescode richting scanner. Maar, en dit wilde Anna Sam vast ook bereiken, het boek nodigt je vooral uit om met een nieuwe blik de supermarkt binnen te wandelen. En om de kassières weer te leren waarderen.

Heel wat stress wordt door klanten veroorzaakt. Terugkerende zinnetjes als 'Je pakt ze terug waar je kunt' en 'Koop een boksbal' benadrukken dit alleen maar. Koopjesdag heeft veel weg van een zombieaanval en de vooravond van Kerstmis is zo mogelijk nog erger. Stalen zenuwen en een eeuwige glimlach zijn vereist bij dit soort jobs, maar je voelt ook duidelijk Sams liefde voor het vak. De lieve klanten, leuke collega’s en straffe verhalen (je zou er zelfs een boek over kunnen schrijven) lijken meer dan de moeite waard.

‘De kassière’ is geen grote literatuur, wel een ontspannend, humoristisch boekje zonder meer. Ben je geen kassière, dan zal dit boek misschien geen echt grote indruk op je nalaten, behalve dan misschien een andere kijk op het beroep. Het is vooral voor kassières een leuk hebbeding en dus een grote cadeautip voor wie mensen kent die hun dagen met een eeuwige glimlach achter een kassa slijten. De volgende keer dat je aan een kassa staat, plaats dan je artikelen van zwaar naar licht en richt de streepjescode naar de scanner. Zo niet word je misschien met de grond gelijkgemaakt in een boek.

Details Non-fictie
Originele titel:
Les tribulations d'une caissière
Auteur: Anna Sam
Uitgever: Artemis & Co
Jaar:
2008
Aantal pagina's:
155