Julian De Backer, 'Songwriters'

Het DNA van de songsmeden

Er is geen ambt ter wereld dat zo tot de verbeelding spreekt als de nobele karwei van het songschrijverschap. Vroeger werd die slavenarbeid beoefend achter een gammele piano in duffe achterkamers. Tegenwoordig volstaat een gammel akoestisch gitaartje, zolang je maar de juiste beanie op je hoofd hebt staan.

Het is dan ook onmogelijk een opsomming van songschrijvers te beginnen maken. Rolling Stone waagde zich ooit aan een lijst van de 100 beste songwriters aller tijden -waar een paar héél dubieuze namen in staan- waarop de Telegraph prompt een lijst van honderd andere geweldige songschrijvers publiceerde die Rolling Stone vergeten was. Onder hen Nick Cave, PJ Harvey, Freddy Mercury en Kate Bush. Vist u het zelf maar verder uit. Zelfs wie deze twee lijsten naast elkaar zou leggen, ontbeert nog een schat aan songpenners.

Dit eigenaardige schrijversras lijkt over een gen te beschikken - of enkele extra DNA-strengen - die hen in staat stellen om als ware Frankensteins leven te scheppen uit dode materie. Wie wil er nu niet binnenkijken in de hersenpan van Tom Waits, Bjorn & Benny, Carole King of Joni Mitchell, om te zien waar in godsnaam die onsterfelijke hook, die geweldige melodie, die prachtige akkoorden vandaan komen, en sterker nog, hoe die losse flodders samen magistrale songs voortbrengen?

Diezelfde vraag plaagde Julian De Backer,  cartoonist en muziekrecensent.

Met een handvol goeie vragen én een steengoede fotografe -soms leer je die dus gewoon in de kleuterklas kennen, dixit de Backer- kon hij enkele van de interessantste Nederlandstalige songschrijvers strikken voor een kijkje in hun metier. Als je Frank Vander linden of Raymond van het Groenewoud kan strikken voor een dergelijk verhoor, spitsen wij in elk geval de oren. Als dan ook nog eens Alex Callier, Jan Leyers, Arno en Kris Wauters op het appel verschijnen, kan wat ons betreft je boek niet meer stuk.

Daarbovenop zit er een uiterst interessant cd'tje bij het boek met een handvol demo’s van onder meer Stef Kamil Carlens, Johannes Genard en Stefaan Fernande.

Niet elk interview is even geslaagd, en niet elke songschrijver kan een verhaal ophangen aan zijn eigen werk. Als je het moet uitleggen, zou je het toch niet begrijpen. Maar als er enkele van jouw favoriete songsmeden in dit boek vervat zitten, kan je het blindelings aanschaffen. Ook  songschrijvers in spe doen er goed aan de verhalen van de grootmeesters te leren kennen, om het daarna helemaal anders aan te pakken. Zoals Frank Vander linden ooit zei: 'Van alles wat ik vertel, is het omgekeerde ook waar.’ Waarvan akte, Frank.


Details Non-fictie
:
Jaar:
2018