Jose Luis Munuera, 'Zwendel 2: De Leerling-slechterik'

Inventief

Zwendel is back! Enkele maanden geleden mochten we kennismaken met het debuutalbum van de superschurk die we kennen uit de verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot. Onze mening was overwegend positief, mede dankzij de vlotte tekenstijl van Jose Luis Munuera en een fris, humoristisch en doch spannend verhaal. De verwachtingen konden dus zeker tellen voor het nieuwste deel, vooral omdat Munuera ons nauwelijks teleurstelt met zijn creaties.

Starten doen we in het Midden-Oosten, waar Zwendel ‘Zwendelsurprises’  verkoopt. In die verrassingseieren zitten uiteraard niet de poppetjes die we gewoon zijn, want de schelm verstopte tanks, gevechtsvliegtuigen en nog ander oorlogsmateriaal in de eitjes. In het begin van het verhaal komt hij ook Zedrik tegen, een jong kereltje van tien jaar die de ‘meester van de wereld’ wil worden. Hij zit dus op de juiste plaats bij zijn idool Zwendel, die niet meteen overtuigd is om hem in de leer te nemen maar uiteindelijk toch toehapt. Eenmaal thuis, maakt Zwendels dochter kennis met de nieuwe leerjongen. Zedrik heeft meteen een zwak voor haar en loopt al snel de kantjes af van zijn stage om met haar op stap te gaan. En zoals je weet, kan een verhaal waarin twee belangrijke personages verliefd zijn alle kanten uit… en zeker als je crush al een relatie heeft met iemand anders.

Positief zijn we zeker over deel 2 van Zwendel, maar laaiend enthousiast zoals bij Munuera’s andere reeks ‘de Campbells’? Dat nog niet… De uitvindingen zijn knap bedacht, we zien enkele leuke scènes (zelfs een met een uitvouwbaar blad!), de tekeningen spreken aan en zijn erg vlot… maar tegelijkertijd missen we die x-factor nog een beetje die de strip tot topper bombardeert. Ach, we kunnen hoe dan ook wel stellen dat Zwendel zijn plaats verdiend heeft in de stripwereld en dat Jose Luis Munuera nog altijd een schitterend tekenaar is.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: José Luis Munuera
Uitgeverij: Ballon Media, Dupuis