Joris van Casteren, 'Moeders lichaam'

Praten met een dode moeder

In 'Moeders lichaam' beschrijft Joris van Casteren met uiterste precisie de lotgevallen van een vrijgezel die door zijn aparte levenswandel in Zuid-Limburg voor aardig wat beroering zorgt. Alles wat in het boek staat, is waar gebeurd, ofschoon de manier waarop alles wordt verteld niets heeft van een louter journalistiek relaas.

Hoe goed en aantrekkelijk hij ook schrijft, het blijft een open vraag waarom Joris van Casteren – met titels als 'Lelystad', 'Het been in de Yssel' en 'Mensen op Mars' – geen grote bekendheid geniet in Vlaanderen. Zou 'Moeders lichaam' nu voor een omslag kunnen zorgen? Daar is alle reden toe.

Gevoelvol hangt van Casteren in 'Moeders lichaam' een beeld op van zijn hoofdpersonage. Een op het eerste gezicht schlemiel, die als gevolg van allerlei omstandigheden in de rand van de samenleving belandt. Zijn acties, angsten en gebreken, het is allemaal geloofwaardig. 

De man in kwestie heet Piet van der Molen, wiens moeder in de zomer van 2013 is gestorven in Oirsbeek, een Limburgs dorp waar iedereen iedereen kent. In plaats van haar te laten begraven besluit hij haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren en verzint van alles om vooral bij buren en nabestaanden geen argwaan te wekken. Na een periode van ruim twee jaar staat echter op een dag de politie aan de deur.

'Piet was overrompeld: bij al zijn plannenmakerij had hij er geen moment aan gedacht wat hij zou zeggen als de politie aan de deur zou staan. “Ik moest razendsnel iets verzinnen om te voorkomen dat ze achter de waarheid zouden komen.”’

Het gevolg laat zich raden: hij komt in de gevangenis terecht, wordt voortdurend aan verhoren onderworpen, om na verloop van tijd dan toch vrijgelaten te worden.

'De  agenten zeiden dat hij niet langer werd verdacht van moord of doodslag. Wel nog van het verborgen houden van een overleden lichaam en van het plegen van fraude, zo deelden zij hem mede.'

Op zijn best is van Casteren als hij in het dorp getuigenissen sprokkelt over Piet van der Molen, met wie hij zich naarmate het verhaal vordert meer en meer verwant voelt. Een vereenzaamd individu, hopeloos op zoek naar liefde en affectie in een wereld waarin hij nooit zijn draai heeft gevonden. 'Moeders lichaam' is non-fictie dat leest als een vlot geschreven roman. Een groter compliment kan een auteur zich wellicht niet wensen.

Details Non-fictie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
288