Joke van Leeuwen, 'Feest van het begin'

Subtiel geschiedenis schrijven

In haar nieuwste roman combineert Joke van Leeuwen haar talenten als dichteres, kinderboekenschrijfster en romancière. In die zin is 'Feest van het begin' eveneens een feest om te lezen.

Door een subtiel spel met namen en feiten uit de geschiedenis van Frankrijk vertelt Van Leeuwen op een originele manier een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie. Het verhaal is tegelijk ook - zoals de geschiedenis - een bonte verzameling van verhalen die elkaar soms overlappen. Zo is er het verhaal van Catho, een vondelinge die noodgedwongen moet opgroeien tussen de gebeden en de strenge regels van de nonnen. Pas wanneer Berthe - een nieuwe non - haar onder haar hoede neemt, leert ze de buitenwereld kennen. Verder is er ook de instrumentenmaker Tobias met een Duits accent die een bijzondere vriendschap sluit met de welstellende maar gekwelde Charles. En er is ten slotte ook nog Gustaphe, een miskende schilder die de kracht van de nieuwe tijd tracht vast te leggen op doek. Al deze personages ontdekken op hun manier de goede - en vooral - minder goede kanten van een nieuw mens- en wereldbeeld. Of hoe vernieuwing ook radicalisering en onverdraagzaamheid met zich meebrengt.

Van Leeuwen heeft in deze roman hoofdzakelijk ingezet op sterk taalgebruik en verfijnde historische verwijzingen. De taal van Van Leeuwen is bedrieglijk eenvoudig en tegelijk bijzonder suggestief. Als hedendaagse lezer is het ook genieten van het spel dat Van Leeuwen speelt met het verleden. Fictie en feiten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens kan je het woord 'revolutie' terugvinden, maar je kan de revolutie niet wegdenken uit het boek. Ook de strakke compositie van de roman is een grote troef. De verhalen wisselen elkaar in een sneltempo af en vloeien vaak in elkaar over.

Woorden schieten tekort om deze speelse en originele roman te loven. Het enige wat we hieraan nog kunnen toevoegen, is dat je de roman gewoon moet lezen. Misschien niet de beste roman in jaren, maar mogelijk wel van dit jaar.

Details Fictie
Writer: Joke Van Leeuwen
Uitgeverij: Querido
Jaar:
2012
Aantal pagina's:
246