Johan Op De Beeck, 'Napoleon. Deel 1: Van Strateeg tot Keizer'

Bonapartes boeiende biografie

Een goede biografie schrijven is niet gemakkelijk. Dit soort boeken moet immers niet enkel vlot geschreven zijn, maar moet daarnaast ook feitelijk correcte informatie bevatten. Geen evidentie als je weet dat de historie in grote mate door de overwinnaar geschreven wordt. Daardoor is het schrijven van biografieën over de grootste geschiedkundige personages een heikele onderneming. Toch is voormalig journalist en hoofdredacteur Johan Op De Beeck goed op dreef in het eerste deel van zijn Napoleontweeluik, dat als ondertitel ‘Van strateeg tot keizer’ meekreeg en de periode van 1769 tot 1804 bestrijkt. Het eerste jaartal is Napoleons geboortejaar, terwijl hij in 1804 tot keizer van Frankrijk gekroond werd.

Het opdelen van deze biografie in twee delen is wat ons betreft een spijtige zaak, aangezien we erg door het verhaal gepakt werden en dus graag nog wat verder hadden willen lezen. Anderzijds valt de keuze voor deze splitsing wel degelijk te verantwoorden door de omvang die het boek anders gekregen zou hebben. Dit eerste deel telt immers al zo een 468 pagina’s zonder de eindnoten en bijlages mee te tellen. Het bundelen van deel 1 en 2 zou dan misschien ook iets te afschrikwekkend geweest zijn.

De enorme omvang van deze biografie valt op twee manieren te verklaren. Eerst en vooral is er het leven van Napoleon Bonaparte zelf, dat wel erg veel hoog- en dieptepunten lijkt te bevatten. Napoleon is zonder meer één van de belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenissen en het doet deugd om een biografie te lezen, waarin alle belangrijke elementen uit zijn carrière vermeld worden. Van zijn rol als toeschouwer tijdens de Franse Revolutie over zijn onstuimige optreden als beginnend legerleider in Toulon tot zijn gevreesde Italiaanse campagne, zijn tot de verbeelding sprekende veroveringstocht in Egypte en zijn greep naar de macht: alles lijkt aan bod te komen in dit lijvige werk.

Daarnaast hecht Op De Beeck niet alleen belang aan Napoleons carrière, maar wil hij ook een licht werpen op de persoon Bonaparte. Zo besteedt Op De Beeck aandacht aan de manier waarop Napoleon met zijn familie omgaat en aan zijn relatie met Joséphine De Beauharnais. De relatie met de 6 jaar oudere Joséphine was blijkbaar niet steeds een verhaal van rozengeur en maneschijn en zowel Napoléon als Joséphine hebben geregeld een scheve schaats gereden, wat vaak op een ietwat komische manier door Op De Beeck beschreven wordt.

Op die manier is het eerste deel van deze Napoleondiptiek een erg volledig overzicht van Napoleons doen en laten in de periode van 1769 tot 1804 geworden. We leren gaandeweg Napoléon beter kennen en komen heel wat te weten over zijn drijfveren en over de personages met wie hij optrekt. Koppel deze overvloed aan informatie aan het feit dat Op De Beeck een erg vlotte pen heeft en je beseft meteen dat je met ‘Napoleon. Deel 1: Van Strateeg tot Keizer’ een pareltje in handen hebt, waarmee je gerust enkele uren kunt vullen.

 

Details Non-fictie
Auteur: Johan Op De Beeck
Uitgeverij: Manteau
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
491