Joann Sfar, Lewis Trondheim & Killoffer, 'Donjon Monsters 9: de bewoners van de diepten 3'

Een ‘specialleke’

Het is moeilijk om een inleiding te verzinnen die nog origineler is dan het nieuwste album van ‘Donjon Monsters’, dus vallen we meteen met de deur in huis. Eerlijk gezegd weten we niet waar kijken wanneer we ‘De bewoners van de diepten’ doorbladeren; de kleuren komen op ons af en de tekeningen zijn heel bombastisch. Kortom, een interessant boekje.

Zwemeline is het buurmeisje van een Batysk-priester die plots wordt belaagd door een soldaat. De agressor wordt gedood, waarna Zwemeline zijn uniform aantrekt en zijn naam aanneemt. Vanaf nu heet ze Kwalbert en dan start het knotsgekke avontuur. Een belangrijk detail om te vermelden: de soldaten vergisten zich van huis en moesten eigenlijk een huis opschuiven om de dochter van de priester te grazen te nemen.

Even later komt Zwemeline terecht in een oorlog tussen Moeradisten en Batysken, wat voor spanning zorgt langs alle kanten. Ze wordt zelfs regelmatig gepromoveerd in rang na enkele ‘heldendaden’ waar ze al dan niet onbewust voor zorgt, wat het album alleen maar komischer maakt.

‘Donjon Monsters’ – een nevenreeks van ‘Donjon’ – vertelt de verhalen van secundaire personages. Het negende stripalbum in de reeks brengt ons van hot naar haar, met enkele grappige en droge passages in verweven. Dat is de verdienste van scenaristen Lewis Trondheim en Joann Sfar. Aan de andere kant doet Killoffer zijn stinkende best om het verhaal zo aantrekkelijk mogelijk te brengen en dat lukt hem ook aardig. De vechtscènes zijn platen waar we ons graag in verliezen. Voor ieder album uit deze reeks wordt het grafische werk verzorgd door een andere tekenaar, maar van deze zijn we zeker tevreden.

Toegegeven, in het begin overviel het verhaal ons een beetje door het extreem kleurrijke en gedetailleerde tekenwerk. Anderzijds kwamen we later wel tot de conclusie dat dit écht wel een grappig verhaal is. In conclusie, het negende album van Donjon Monsters is… speciaal.

Details Strips
scenario: Lewis Trondheim, Joann Sfar
Tekenaar: Killoffer
uitgeverij: Silvester Strips