Jerry Goossens, 'Tot bloed op het droge'

Als in een donkere spiegel

Layla El Boudifi is de enige donkere leerling in een klas vol Kazen. Ergens in Noord-Afrika. 'Tot bloed op het droge' is een prangende ideeënroman, waarin het spanningsveld rond migratie op een erg eigenzinnige manier wordt belicht. Wat als de rollen werden omgedraaid? Wat als Nederlands moeten vluchten voor het water en zij zelf elders de aangespoelden worden? Dit is literatuur op z'n best: een krachtige - maar ook prachtige - pil tegen racisme, onbegrip en verbittering.

De roman opent met een niet mis te verstaan symbool: een klomp wordt op een scheenbeen stuk getrapt. Het is hard tegen hard in deze zandvlakte. Onder de verschroeiende Afrikaanse zon raken de gemoederen sneller verhit. Het leidt tot onbegrip, frustratie en ruzie. De manier waarop mevrouw El Boudifi de Nederlanders beschrijft die met hun vreemde gewoontes en cultuur haar winkeltje binnenstappen, is een meesterlijke omkering van een pijnlijke realiteit. Goossens houdt zijn lezers een donkere spiegel voor. 

Passages waarin de vertelling voorrang krijgt en die op het vlak van tempo en taalgebruik niet moeten onderdoen voor de actiefilms waar hoofdpersonage Willem III zo van houdt (lezen jullie dit, Adil en Billal?) worden afgewisseld met beschouwender stukken over de 'Ander', over zoeken naar identiteit, over wederzijdse argwaan en over de clash der culturen.

Op het schoolplein is een andere taal dan het Arabisch verboden en er mag dan een westerse kerktoren in Klein Amsterdam staan, de klokken luiden alleen op vrijdag. Met hun bleke huid en oranje lokken kunnen de Bataven maar moeilijk aarden in hun nieuwe thuisland. Hun heimwee maakt zelfs van het natte, grijze weer van de Lage Landen een groot gemis. O, Nederland, waar de klokken met luie swing luiden en Johan Cruyff gewoon domweg de beste was. Lezen we hier geen treffende metafoor in voor het conservatief betreuren van een verloren gegane Nederlandse idylle?

'Tot bloed op het droge' is een heerlijke, compromisloze satire. Geloofwaardig en geschreven in een taal die knettert en de rijkdom van het Nederlands etaleert. Wat ons betreft verplicht leesvoer voor alle scholieren uit de Lage Landen.

Details Fictie
Auteur: Jerry Goossens
Uitgeverij: Lebowski Publishers
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
272