Jean-Michel Charlier & Jean Giraud, 'Mister Blueberry 2- Schaduwen over Tombstone'

Goud

Als je Mister Blueberry niet hebt gelezen: spoiler alert! Jammer genoeg moeten we hier enkele details lossen voor we dit verhaal kunnen beschrijven. Zo waren die geheimzinnige mensen uit het vorige verhaal Tommy (Tom Boone), Butch en Tommy’s vader. Zij wilden wraak nemen omdat een familielid zelfmoord pleegde na een verloren pokerwedstrijd. Blueberry speelde hem blut en dreef hem in de wanhoop. Na een heel vuurgevecht in de saloon, overleden Butch en Tommy’s vader. Toen Tommy de zaal binnenkwam, dacht hij dat Blueberry hen doodde en toen schoot hij de ex-luitenant drie keer in de rug.

Veel mensen waanden hem dood, maar Blueberry is een overlever. In zijn ziekenbed wordt hij gesoigneerd door Doree, een zangeres die ook nog eens verdomd goed kan pokeren. Campbell krijgt eindelijk de kans om Blueberry’s levensverhaal neer te pennen en dat doet tekenaar Jean Giraud aan de hand van flashbacks. Campbell verwachtte spannende revolververhalen, maar eigenlijk was dat niet zo. Blueberry lag met zijn zatte botten te stinken bij de varkens toen hij werd opgepikt door dominee Younger. Tijdens zijn reis kwam hij ook in contact met de Apaches en hun leider Geronimo, die misschien toch niet zo meedogenloos zijn al gedacht. Voor de rest blijft de Clantonbende de streek van Tombstone onveilig maken, maar nu doen ze dat vermomd als de beruchte indianenstam.

We kunnen niet genoeg blijven benadrukken dat de luxe-edities van Blueberry prachtig zijn én ze zijn nog eens vrij scherp geprijsd. Zoals we in de bespreking van deel één al zeiden, zijn de platen van Giraud opnieuw ingescand, waardoor we nog enkele aantekeningen in potlood terugvinden. Daarnaast bevat het album een extra prent van de cover, een bruine linnen rug en zijn de verhalen zwart-wit in groot formaat gedrukt. Elk detail, elk lijntje van Giraud komt nu vol tot zijn recht en daar kunnen we alleen maar bewondering voor hebben. Met dit exemplaar haal je goud in huis, geloof ons.

Details Strips
Tekeningen: Jean Giraud
Scenario: Jean-Michel Charlier
Uitgeverij: Sherpa