Jean-Marc Krings & Toni Coppers, 'Fanny K. 1- Moordgriet'

Coppersiaanse thriller

Standaard Uitgeverij knalt wat de spin-offstrip betreft. Naast 'Amoras' en 'J. Rom Force of Gold' is 'Fanny K.' dus niet de enige reeks waarrond een serieuze reclamecampagne werd opgezet. Het is trouwens één van de weinige strips waarvoor überhaupt reclame gemaakt wordt op tv. Merho, tekenaar van de Kiekeboes, was een toeziend oog voor de strip rond ‘zijn’ Fanny. De tekenaar van dienst heet Jean-Marc Krings en de scenarist luistert naar de naam Toni Coppers. Laatstgenoemde staat bekend voor zijn misdaadromans, maar een thrillerstrip? Dat is andere koek, maar hij kent het recept.

De titel kon niet beter klinken. Moordgriet. Natuurlijk is Fanny een moordgriet! Zelfs bij de Kiekeboes was ze dat al een beetje. Ze schuwt het gevaar nooit, maar op één ding verschillen beide Fanny’s enorm. Zo gaat deze trouwen met haar vlam Pieter. Jammer genoeg loopt het serieus in’t honderd op haar eigen verlovingsfeest. Naomi, haar beste vriendin, stompt een cadeau in haar handen. Niet erg vreemd, zou je denken, maar dat cadeau kan in de volgende verhalen wel eens een belangrijke rol spelen. Naomi raakt verzeild in een complot met de maffia en zo komt ze twee dagen later ook om het leven. En Pieter? Die blijkt toch niet zo heilig als we dachten. Zet hem op 'Temptation island' en het zou er nog faliekanter aflopen dan bij deelnemersduo Lize en Jefferson. Bovendien rijdt hij met zijn zatte botten zijn auto in de prak, waardoor een vriend omkomt. Zelf heeft hij een goede beschermengel en geen geweten.

Vinden wij dit debuutalbum geslaagd? Zeker wel. We zijn eerst en vooral grote liefhebbers van Krings’ tekenstijl, die veel doet denken aan Bruno Gazzotti’s reeksen ‘Alleen’ en ‘Soda’. Ook doet Coppers het erg goed met zijn allereerste stripscenario. Hij torpedeert verschillende aanwijzingen die ons in een bepaalde richting sturen, maar veel lost hij nog niet. Hij houdt ons scherp. Fanny is een echte moordgriet én ze ziet er nog steeds bloedmooi uit. Voor kinderen lijkt het iets zwaardere materie, met thema’s als partnergeweld en rijden onder invloed, maar dat neemt niet weg dat dit een meer dan geslaagd debuutalbum is voor een ruim publiek.

Details Strips
Tekeningen: Jean-Marc Krings
scenario: Toni Coppers
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij