Jared Muralt, 'Hellship'

Nie wieder krieg

Op het moment van dit schrijven lijkt de internationale gemeenschap de strijd tegen IS op te drijven. Deze week bereikte ons het bericht dat de Franse luchtmacht na opdrachten in Irak, nu ook boven het Syrische luchtruim zal opereren. Verder stuurt ook Rusland, ondanks de blijvende onenigheid met de Verenigde Staten over het al dan niet aanblijven van de Syrische President Assad, zijn vliegtuigen naar Syrië, waar (onder meer) stellingen van IS onder vuur genomen worden. Dit alles om te bewijzen dat de internationale grootmachten hun luchtmacht ook in de 21ste eeuw nog als een onmisbare pijler van hun nationale veiligheid blijven beschouwen (zeker wanneer de politieke wil ontbreekt om de mede door diezelfde wereldmachten aangestoken wereldbranden terdege op te lossen).

In die zin is er niet veel veranderd ten opzichte van de Tweede Wereldoorlog, toen er ook massaal veel vliegtuigen ingezet werden. Als we dan ook nog eens de fascinatie, die de luchtvaart van in haar prille begin heeft weten op te wekken, on ogenschouw nemen, weten we waarom  stripverhalen over allerhande luchtvaartuigen ook vandaag nog hun relevantie behouden. Dat is alvast een meevaller voor Jared Muralt, die ons in ‘Hellship’ meeneemt naar de herfst van het jaar 1944.

‘Hellship’ vertelt het verhaal van Edward Baxtor, een kapitein in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Hij is actief in de Stille Oceaan, waar hij het geregeld aan de stok krijgt met het Japanse leger. Wanneer een nieuwe lading post arriveert, beseft Baxtor, die op een zucht van het marinerecord staat, eens te meer dat zijn plaats eigenlijk naast zijn vrouw Valentine is. Toch moet Baxtors squadron nog één laatste opdracht uitvoeren. Er moet immers een konvooi Japanse boten opgespoord en vernietigd worden.

Muralt vertelt in dit fraaie album een meeslepend verhaal, waarvoor hij naar onze mening de mosterd deels gehaald heeft bij de verhalen rond onze all-time favorite Buck Danny. Dat leent zich uiteraard tot een aantal prachtig uitgewerkte luchtgevechten, die wat ons betreft de vergelijking met de eerder genoemde ‘Buck Danny’-albums kan weerstaan. Verder slaagt Muralt er in om in dit verhaal zowel een plaats te geven aan persoonlijke verhalen (Baxtor smacht naar zijn vrouw Valentine, terwijl Chester slecht nieuws van het thuisfront te verwerken krijgt) als aan algemeen bekende oorlogsgruwelen (het bestaan van zogenaamde hellships, waarin de Japanners onder afschuwelijke omstandigheden krijgsgevangen transporteerden). Dit alles zorgt voor de nodige afwisseling, waardoor ‘Hellship’ geen moment verveelt.

U hoort het al: wij waren alvast laaiend enthousiast over Muralts kunststukje. Zowel wat scenario als wat tekenwerk betreft valt er weinig op ‘Hellship’ aan te merken. Voor iedere liefhebber van de betere pilotenstrip is dit dus een pareltje dat niet in de boekenkast zal misstaan.

Details Strips
Scenarist: Jared Muralt
Tekenaar: Jared Muralt
Uitgeverij: Gorilla
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
45