Jan Paul Schutten & Arie van 't Riet, 'Binnenstebinnen'

Dieren binnenstebinnen gekeerd

'Binnenstebinnen' is om meerdere redenen een opvallend non-fictieboek. De voorflap toont het skelet van een kikker en de ondertitel maakt de ware bedoelingen duidelijk: röntgenfoto’s van dieren tonen. Daar mag je overigens nog ‘kunstzinnig’ aan toevoegen, want de beelden van Arie van ’t Riet veroveren wereldwijd kunstgalerijen.

Tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten zorgt in zijn gekend enthousiasmerende stijl voor een ongedwongen tekst, vol boeiende wetenswaardigheden. Hij concentreert zich op zes soorten: geleedpotigen en weekdieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. In een woord vooraf wordt de werking van röntgenfoto’s helder en begrijpelijk uitgelegd. Van ’t Riet presenteert haarscherpe beelden, lang niet allemaal in zwart-wit overigens. Planten en bloemen worden regelmatig bijgekleurd, zodat ze een duidelijk contrast vormen met de dierenskeletten. Per diersoort wordt meestal een dubbele spread voorzien, enkele dieren krijgen wat meer aandacht. De beelden zijn opvallend gedetailleerd, waardoor van ’t Riet de titel 'Binnenstebinnen' met verve waarmaakt.

Jan Paul Schutten weet jonge lezers vanaf de allereerste bladzijde te boeien. Hij spreekt lezers direct aan, overtuigt vervolgens met bijzondere weetjes en anekdotes. Spitsvondige vergelijkingen verlenen de informatie extra cachet; zo ziet de auteur in het skelet van een garnaal het pantser van een ridder, worden vlindervleugels vergeleken met glas-in-loodramen en fungeert de zonnevis als stofzuiger. Aan de hand van de schier onbekende zilverpomfret weidt Schutten over botten bij vissen uit, om vervolgens bekendere exemplaren als de paling, de tong of het zeepaardje te analyseren. Via baarzen en voorns licht hij de gestroomlijnde vormen van vissen toe, terwijl hij haaien als voorbeeld neemt om hun bouw met andere vissen te vergelijken.

Schutten weet haarfijn de functionaliteit van iedere dierenskelet te verklaren. Meermaals vergelijkt hij hun typische vaardigheden met onze technische uitvindingen. Niet alleen een boeiende invalshoek; het zijn zulke beelden die echt weten te beklijven. Die structuur verduidelijkt de inhoudelijke samenhang tussen de hoofdstukken.

In 'Binnenstebinnen' verrassen Schutten en van ’t Riet met een originele invalshoek. We hadden al 'Botjes' (2007) waarin Midas Dekkers zich enthousiast over – juist ja – onze botten buigt, maar zich nog met pentekeningen moet behelpen om de werking van skeletten en botten te verduidelijken. De röntgenfoto’s in 'Binnenstebinnen' zorgen voor een welkome, gedetailleerde aanvulling en geheel andere invalshoek. Een rijk en verrassend non-fictieboek.

Vanaf 9 jaar

 

Details Non-fictie
Auteur: Jan Paul Schutten
Auteur: Arie van 't Riet
Uitgeverij: Gottmer
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
127