Ingela P Arrhenius, 'De stad van Ingela'

De stad als wonderlijk universum

De titel van dit prentenboek reveleert het opzet van dit groots opgevatte prentenboek. Ingela P Arrhenius wil niet zomaar ‘een stad’ creëren, maar via de subtiele toevoeging ‘van Ingela’ haar persoonlijke visie op de diverse bewoners en veelheid aan gebouwen in Parijs verbeelden.

De stad van Ingela springt omwille van het buitenformaat meteen in het oog, en die lay-out blijkt een voltreffer. De Zweedse ontwerpster overtuigt met indrukwekkend uitgewerkte, kleurrijke figuren, die alle ruimte krijgen en de pagina’s letterlijk domineren. Arrhenius kiest voor gestroomlijnde vormen, waardoor haar personages wat aan de bekende Playmobil-poppetjes doen denken. Tegenover de witte achtergrond komen ze bijzonder goed tot hun recht. Het enige nadeel daarbij is dat een enkele figuur wat statisch overkomt en zo contrasteert met de beweeglijke personages elders.

De illustratrice concentreert zich op herkenbare plaatsen en gebouwen; zo passeren de brandweer, de bioscoop, de haven, het zwembad en de metro de revue. Typische stadsbewoners wandelen letterlijk over de pagina’s mee, zodat kinderen hun tocht kunnen volgen, wat meteen voor een duidelijke focus in de wervelende prenten zorgt. Tegelijkertijd concentreert de ontwerpster zich op objecten die niet weg te denken zijn uit de hedendaagse metropool, zoals straatlantaarns, fonteinen, een zebrapad. Zo ontstaat een grondig uitgewerkt en compleet beeld, dat een ideale eerste kennismaking met de grote stad biedt, maar ook doorwinterde stadsbewoners nieuwigheden laat ontdekken. Op de schutbladen van het boek zijn allerhande figuren en voorwerpen afgebeeld; de perfecte aanleiding voor een zoekopdracht.

Arrhenius heeft zich echt uitgeleefd, en integreert in haar prenten elementen uit haar fascinatie voor kunst en design. Zo is het kunsttijdschrift in de kiosk gewijd aan Mondriaan, prijkt de Swanstoel van Jacobsen op de voorflap van het tijdschrift ‘Wonen’ en vliegt Superman richting de hoogste etage van een wolkenkrabber. Via zulke details bereikt Arrhenius een dubbele geadresseerdheid; voor de meeste kinderen betekenen ze niet meer dan kleurrijke details, terwijl volwassen voorlezers deze visuele knipoog zullen herkennen. Hoewel ‘samenlezers’ eigenlijk een beter woord is, want het ontbreekt 'De stad van Ingela' aan tekst. Het is aan de (voor)lezers om hun eigen verhaal te bedenken, daarbij geïnspireerd door de veelheid aan indrukken. Ondanks de focus op een grootstedelijk universum, met bijhorende drukte, presenteert Arrhenius dankzij een strakke compositie duidelijk afgelijnde beelden.

In 'De stad van Ingela' biedt Ingela P Arrhenius een tegelijkertijd universele alsook persoonlijke visie op een hedendaagse metropool, in dit geval Parijs. Met een veelheid aan kleurrijke figuren en voorwerpen concipieert ze de stad als wonderlijk en divers universum. Dat resulteert in een schitterend uitgewerkt prentenboek, dat tegelijkertijd een ideale kennismaking met de stad vormt én geboren en getogen citoyen zal bekoren. Eén van de absolute aanraders van dit najaar.

 

Vanaf 3 jaar

Details Fictie
Illustrarice: Ingela P Arrhenius
Uitgeverij: Gottmer
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
40