Maarten Vande Wiele, I love Paris

Mode en meer

De knalroze kaft van ‘I love Paris’ zal menig alfamannetje afschrikken. Voeg daar als referenties ‘Sex and the city’ en ‘The devil wears Prada’ aan toe, plus een centrale rol voor mode en je krijgt een voornamelijk vrouwvriendelijk product. ‘I love Paris’ afdoen als een oppervlakkige fashionistastrip zou echter hoogst onrechtvaardig zijn.

Het verhaal: Hope heeft door een ongeluk een veminkt gezicht, toch droomt ze van een carrière als model. Ze trekt naar Parijs om in de modebusiness te beginnen als assistente van Régine Demonico, de gevreesde hoofdredactrice van het modemagazine Fashionista. Ze krijgt society girl Chastity als flatgenote - denk Paris Hilton maal drie - die alles zou doen voor roem en rijkdom en ze leert Faith kennen, die een carrière als zangeres ambieert en hierbij voor niets of niemand terugdeinst.

Deze strip ademt mode uit al zijn poriën. Bij elke nieuwe outfit van een personage staat in een voetnoot onderaan de pagina netjes de designer vermeld. Maarten Vande Wiele heeft duidelijk zijn research gedaan. Namen als Chanel, Alexander McQueen en Gucci sieren de onderkant van deze strip. Als een ware stylist laat hij zijn personages in de prachtigste creaties over de bladzijden trippelen. We kennen Maarten Vande Wiele vooral van zijn illustraties (in onder andere Flair, P-magazine en Ché), maar ook van zijn eerder werk ‘Glamourissimo’, ‘Strip noir’ en de reeks ‘Doctor Carnacki’. Zijn tekenstijl leent zich prima voor het onderwerp mode. Zijn typerende figuren zijn stuk voor stuk stralende poppemiekes die uit vloeiende lijnen en genuanceerde omranding opgetrokken zijn. Vande Wiele tekent heel gevoelsmatig. Zijn gebruik van voornamelijk ronde vormen en krullen verlenen zijn tekeningen iets hypervrouwelijks.

‘I love Paris’ is het eerste deel van een tweeluik. Voor het scenario kreeg hij de hulp van Erica Raven. Het tweede deel zal ‘I hate Paris’ heten, wat al heel wat voorspelt over de evolutie van het verhaal. Het begin van ‘I love Paris’ mag dan nog een hoog dromerig, positief, ik-kan-de-wereld-aan-gehalte hebben, halverwege de strip krijgt het leventje van Hope al nachtmerrieallures. De showbizz- en modewereld blijkt een bikkelhard universum waar menigeen een smerig spelletje speelt en het kwestie is van een neus te hebben voor wie je kan vertrouwen. Niet alleen glitter en glamour dus, maar vooral afgunst, egoïsme en leugens. Alle mogelijke valkuilen van het wereldje passeren de revue. We mogen met andere woorden al van een stukje ‘I hate Paris’ proeven.

Wat in het eerste opzicht richting slick en oppervlakkig neigt, is eigenlijk complex en rauw. De psychologische problemen en complexen van de personages ontaarden in robotesk kille expliciete seks. De lust naar roem, rijkdom en perfectie brengt het slechtste in de vrouwelijke personages naar boven. ‘I love Paris’ gaat over verloren onschuld, het destructieve van schoonheid en dromen op het obsessieve af najagen.

‘I love Paris’ is mode gekoppeld aan brains. Voorbij de supervrouwelijke roze kaft vind je een verhaal met diepgang en een bitter randje. Niet alleen voer voor fashionista’s dus, maar ook voor hun vriendjes die stiekem in hun modeblaadjes zitten te bladeren.

Details Strips
Auteur: Maarten Vande Wiele, Erica Raven
Tekenaar: Maarten Vande Wiele
Copyright afbeeldingen: Oogachtend
Uitgever: Oogachtend
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
112