Hec Leemans & Dirk Stallaert, 'Nino: het Amerikaanse avontuur'

Klare lijn, klare taal

In 1989 begint weesjongen Nino in het ter ziele gegane weekblad Kuifje – en zijn Franstalige tegenhanger Hello Bédé – aan zijn hachelijke reis richting Amerika. We schrijven de jaren dertig: nazi-Duitsland is in volle bloei en in Amerika zwaait de Italiaanse maffia de plak. Nino ontvlucht het weeshuis waar hij slecht behandeld wordt en komt terecht op een boot die naar Amerika vaart. Daar zal hij drie albums lang de wildste avonturen beleven samen met onder andere de Schotse taxichauffeur MacCab – ja, de invloed van Kiekeboe reikt ver – en zijn love interest Claudia.

Jammer genoeg eindigt Nino’s verhaal in 1995, omdat uitgeverij Le Lombard het te lang wachten vindt op het derde deel, ‘De grote draak’.  Nochtans is de goesting er dan nog steeds bij scenarist Hec Leemans – ja, die van ‘F.C. De Kampioenen’ – en tekenaar Dirk Stallaert – ja, die van ‘Mieleke melleke mol’. Ondertussen hebben beide heren het druk met ander stripwerk, maar dat ‘Nino’ nog steeds leeft, blijkt eens te meer uit deze prachtige heruitgave van Matsuoka van de drie albums.

Niet alleen bundelt deze hardcover de integrale 'Nino'-reeks, daarbovenop komt nog eens een erg interessant dossier waarin David Steenhuyse het ontstaan en verloop van de reeks schetst. Hij doet dat met enige bewondering, maar hier en daar ook een kritische noot. Al blijken Leemans en Stallaert evengoed kritisch voor zichzelf wanneer ze aan het woord gelaten worden. Zo vormt dit deel een mooie inleiding op de strips die volgen, zowel voor de lezer die Nino al kende, als voor degene die dat nog niet deed; bijvoorbeeld omdat die nog maar net leerde lezen met Leen en Rik, op het moment dat Nino zijn laatste avontuur tot een goed einde bracht. Af en toe een spoiler moesten we er helaas bijnemen, maar op voorhand even stilstaan bij de vele weetjes en details, maakte het lezen van de strips tegelijk ook interessanter.

Bovendien is ‘Nino’ een mooie illustratie – see what we did there? – van hoe Hergés klare lijn zoveel jaar later blijft doorwerken en tot nieuwe of vernieuwende dingen kan leiden. Hoewel Kuifje onvermijdelijk hier en daar over  de schouder leek mee te kijken, heeft Stallaert ook duidelijk zijn eigen ding gedaan met die iconische tekenstijl. Het levert regelmatig prachtplaatjes op, al was het maar door de mooie details waar de tekenaar vaak kwistig mee is.

Kortom, ‘Nino: het Amerikaanse avontuur’ is een uitgave om van te smullen. De tekeningen zijn een lust voor het oog, maar wij zijn ook blij dat Leen en Rik ons ondertussen hebben leren lezen.

Details Strips
Auteur: Dirk Stallaert, Hec Leemans
Uitgeverij: Matsuoka
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
168