Hanco Kolk, 'Robbedoes door... Hanco Kolk: Tulpen uit Istanboel'

De glorieuze terugkeer van...

Blijkbaar gingen de mensen in 1960 langs de autosnelweg zitten, en telden ze auto's. Welke merken zouden passeren? Hoeveel Peugeots, hoeveel Renaults? De spanning was te snijden – nieuwe wegen voor nieuwe tijden.

Dat dit gebeurde, wisten we niet en wie weet is het helemaal niet correct. Maar het is wel hoe 'Tulpen uit Istanboel' begint. Een Nederlands koppel – Miep en haar man – hopen op een Taunus. Onder hun parasol, gezeten in comfortabel tuinmeubilair, horen ze in de verte een auto aankomen. Maar, er is iets mis. Het klinkt anders, luider.

Het is geen Taunus, beste lezer, het is een Tarbot. De Tarbot van Robbedoes en Kwabbernoot.

Want dat is wat dit is. Een nieuw avontuur van de geliefde helden – deze keer op papier gezet door niemand minder dan Hanco Kolk: één van Nederlands meest gevierde stripmakers. Vorig jaar nog gaf hij ons 'De man van nu' – een slim verhaal over parallelle werelden. Voordien maakte hij 'Meccano' – een maatschappijkritische reeks vol seks, drugs en meer moois. Kolk lijkt tegenwoordig een tekenaar voor volwassenen. Sensuele lijnen, bijtende humor – dingen te gevaarlijk voor het jonge oog.

Maar wij herinneren ons 'Gilles de Geus', de reeks die Kolk samen met Peter de Wit maakte in onschuldiger tijden – de jaren tachtig en negentig. Een soort Hollandse Asterix. Historisch, en vooral, hilarisch.

Hilarisch. Inderdaad. Grappig. Ontzettend grappig. Een uniek gevoel voor humor. Droog, slapsticky. Gevat en vrolijk. Nooit gemeen. Engelse tongue-in-cheek, maar dan Hollands.

Wat hebben we die humor gemist. Hoe leuk is het om die hier, in dit album, opnieuw tegen te komen. Kolk, die hier zonder scenarist werkt, doet ons hartelijk lachen. Die eerte pagina langs de snelweg, de naam Miep, de cartooneske manier waarop het koppel de lucht in gekatapulteerd wordt wanneer de Tarbot passeert. Het is zo perfect grappig. En dat, die perfect getimede grappen – even silly als slim – is wat dit Robbedoes-avontuur zo onweerstaanbaar maakt.

Het verhaal? Wel, dat is er ook. Robbedoes en Kwabbernoot begeleiden, in 1960 dus, een gerenomeerde professor van Istanboel naar Rotterdam. Achterna gezeten door alle James Bond-spionnen die de wereld rijk is. Russen, Amerikanen, Malinezen... Het verhaal doet denken aan 'De Revue' – een Gilles de Geus-avontuur. Een even grappige roadtrip.

We moeten hier de drang onderdrukken om Kolks humor uit te leggen...  Het zit hem in de tekeningen, in het glazige tempo, in de fascinerende personages (de Rus Ljew Ljow – wat een naam! - op kop. Een man met een blik zo ijzig, alsof de dood je recht in de ogen kijkt...) Het zit hem in zoveel. In elk detail. Uitleggen, analyseren is onnozel. Geloof ons nu maar. Dit avontuur is simpelweg hilarisch.

Vandaar, en alleen al om die reden, moet je dit lezen. Het helpt natuurlijk dat Kolk na meer dan dertig jaar carrière zijn stiel geperfectioneerd heeft. Hij weet hoe een verhaal verteld moet worden. Hij weet hoe het evenwicht tussen avontuur – het blijft nu eenmaal een Robbedoes-strip – en humor gerespecteerd wordt. Hij weet het allemaal, maar toch...

Toch is dit de glorieuze terugkeer van Gilles de Geus.

Net als Miep hebben we te lang langs een lege autoweg gezeten. Moeten wachten. Hopen dat hij terug zou keren. Nu is hij er! En als de Tarbot blaast hij ons uit onze sokken.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Hanco Kolk
Kleuren: Marloes Dekkers
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
64