Guy Delisle, 'Gegijzeld'

Intens claustrofobisch en echt

Veel gebeurt er niet, maar toch telt 'Gegijzeld' een duizelingwekkende 432 pagina's. Meer dan vier keer honderd pagina's voor een strip die amper vooruitgaat, waarin een man, Christophe André, wacht. In een kamer, op een matras, vastgeketend aan een radiator. 432 pagina's waarin hij vastzit, gegijzeld in Tsjetsjenië in 1997. Want Christophe is echt en zijn verhaal waargebeurd.

Hij werkte voor een ngo toen hij ontvoerd werd. Door wie weet hij niet. Communicatie met de gijzelnemers is onmogelijk. Christophe zit alleen, ziet amper daglicht en heeft geen flauw benul van wat er zich buiten zijn kamer afspeelt. Wordt er naar hem gezocht? Komt hij ooit vrij? Hoe lang kan hij dit volhouden?

Christophe denkt, en Guy Delisle tekent zijn verhaal, zoveel jaar nadat het zich afspeelde. Delisle is voornamelijk gekend van zijn verstripte reisverslagen. De man heeft de wereld gezien: hij was in Noord-Korea, woonde in Jeruzalem en zat in China. Hij maakte strips over die landen, over zijn leven, indrukken, ervaringen. Wie woont er? Waarom voelt het allemaal zo anders aan voor een nuchtere westerling? Delisle ziet een andere cultuur en vertelt met oprechte verbazing, maar vooral met inzicht. Zijn strips doen aan journalistiek, zonder sensatie, zonder de aandacht op te eisen. Je leert bij, over de wereld en over andere mensen.

'Gegijzeld' is net zo. Hoewel dit allesbehalve een reisverslag is – in tegendeel zelfs, het speelt zich nagenoeg in één kamer af – geeft het inzicht. In Tsjetsjenië, waar een leven zo anders is. In Christophe, de gegijzelde. Hoe hij denkt, hoe hij de eenzaamheid en onwetendheid te lijf gaat. Delisle schrijft het neer en toont het. In claustrofobisch grijze prenten, want in de kamer komt geen zon. Delisle dwingt je te kijken zoals Christophe. Je voelt wat hij voelt: de lezer wordt gegijzeld.

432 pagina's, waarvan er geen enkele te veel is. Tijd is wat Christophe heeft, routine, dezelfde handelingen. Tijd is wat de lezer ervaart, herhaling, pagina na pagina. De onwetendheid blijft telkens je de bladzijde omslaat. Onwetendheid die bijna ondraaglijk wordt, en zo het verhaal spannend maakt. Hoe eenvoudig het ook is, hoe weinig erin gebeurt, je wordt gedwongen verder te lezen.

Delisle bewijst zich nog maar eens. 'Gegijzeld' is gigantisch, groots en tegelijk klein. Het verhaal van één gegijzelde, waarin een hele wereld schuilgaat: geen politieke maar een menselijke. Een leven op papier, een moment getekend, een strip die je wijzer maakt.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Guy Delisle
Uitgever: Scratch Books
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
432