Guinebaud, Lou & Hanna, 'Detectives 1 - Miss Crumble: Het gelaarsde monster'

Miss Crumble overtuigt

Een klassiek detective-verhaal, de BBC waardig. Een beetje stout, iets ondeugender dan je verwacht en daardoor net dat beetje beter. Zie daar wat we van deze strip - ‘Detectives, Miss Crumble: Het gelaarsde monster’ – vinden.

De Miss Crumble uit de titel is een net iets oudere dame. Voor de Eerste Wereldoorlog gaf ze nog les aan de kinderen van het dorp. Nu, in 1918, geniet ze voornamelijk van het leven. Ze drinkt thee – of iets sterkers – op de veranda van haar gezellig huisje in het even gezellige Engelse dorpje Sweet Cove. Miss Crumble is slim – detectiveslim. Ze is sterk, eigenwijs en zelfstandig. Een geëmancipeerde vrouw in een pre-geëmancipeerde tijd.

In Sweet Cove is het bijzonder rustig. Het leven gaat er zijn gewone gangetje: de dames roddelen, de mannen drinken, de kinderen stelen fruit. Alles is volstrekt voorspelbaar… tot de jonge graaf John Crackersmith opduikt. Vreemd, want de brave man zou dood moeten zijn. Tijdens de oorlog werd hij als vermist opgegeven. Een afwezigheid die na zoveel jaren in een overlijden werd omgezet.

Doch, daar is hij, levend en wel. Goed nieuws, zou je denken. Ware het niet dat zijn komst het begin is van een reeks mysterieuze moorden. Samen met de lokale politie gaat Miss Crumble op onderzoek uit. In ware Poirot-stijl ondervraagt ze de lokale bevolking. Zoekt ze verbanden. Vindt die niet, en zoekt dan nog maar wat verder.

Een klassiek detectiveverhaal dus – zo eentje waar de Britse tv tegenwoordig in uitblinkt. Nergens echt origineel maar toch altijd boeiend. Het zijn hier niet de feiten – niet het centrale moordmysterie, dat best voorspelbaar is – die je verder doen lezen. Het zijn de personages die het geheel overeind houden.

De scenarist en tekenaar hebben hen – Miss Crumble op kop – iets extra meegegeven. Crumble is niet enkel de sympathieke rebel, ze is bovenal de vrijgevochten vrouw. Haar diep uitgesneden decolleté zou in een mindere strip seksistisch zijn – hier is het een teken van zelfbewustzijn. Dat rebelse karakter is de ziel van de strip. Zij is het die dit verhaal anders maakt. Echter. Boeiender dan normaal.

Dat het er allemaal bijzonder mooi uitziet, helpt ook. Guinebaud – de tekenaar – en Lou – de inkleurder – zetten hun personages stevig op papier. Sprekende uitdrukkingen, aanwezige lichamen. Stevig en toch sierlijk… Art Nouveau in zware eiken meubelen. Zoiets…

‘Miss Crumble’ is een meer dan degelijke strip. Niet de beste die je ooit lezen zal, geen verhaal dat je lang bijblijven zal. Maar wel met een centrale figuur die je niet anders kan dan bewonderen.

 

Details Strips
Scenario: Herik Hanna
Tekeningen: Sylvain Guinebaud
Inkleuring: Lou
Uitgerverij: Silvester Strips
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
64