Guido van Heulendonk, 'De afrekening'

De terugblik van Govert Delvoix

Na een vondst in de nalatenschap van het ouderlijk huis wordt Govert Delvoix, een zestiger, plotseling met zijn verleden geconfronteerd. Een gebeurtenis die Guido van Heulendonk aangrijpt om het leven van de man te reconstrueren. 

Ondanks dat hij in 1966 voor 'Paarden zijn ook varkens' De Gouden Uil ontving, verkiest Guido van Heulendonk (pseudoniem van Guido Beelaert) om vanuit de luwte verder te bouwen aan zijn oeuvre. Romans als 'Buiten de wereld', 'Barnsteen' en 'Niemand uit België' - niet bepaald bestsellers - worden door de literaire kritiek geprezen omwille van hoe hij in de Angelsaksische traditie schrijft. Ze staan voor leesplezier en vervelen geen moment. Is het omdat zijn personages in het leven rake klappen hebben gekregen en mededogen opwekken? Of is hun succes te danken aan het feit dat ze op smaak worden gehouden door een geslaagde combinatie van humor en een dosis sarcasme?

Feit is dat van Heulendonk literair vakmanschap in de vingers heeft. Zijn stijl is zuiver en over de compositie van zijn boeken is grondig nagedacht. Dat is opnieuw het geval bij 'De afrekening' waarin, naast het hoofdpersonage Govert Delvoix, heel wat andere personages figureren wier levens met elkaar verbonden zijn.

Govert is een vroegere boekhandelaar wiens vrouw Angelique is overleden en die nadien hertrouwt met Michelle, een Zwitserse die hem al na enkele jaren in de steek laat. Zijn vader runt een groothandel in voedingswaren en uiteraard hoopt hij dat zijn zoon hem zal opvolgen. Dit is helaas niet het geval. Govert verkiest om literatuur te gaan studeren en vervolgens een boekhandel - allesbehalve een succes - te openen. Met Angelique kreeg hij twee kinderen die in Londen en Zürich gingen wonen.

Tijdens het opruimen van de woning van zijn overleden moeder vindt hij een revolver. Het wapen waarmee zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog een collaborateur om het leven heeft gebracht? Zo staat het te lezen in een roman die Angelique heeft geschreven. Een vraag waarop hij het antwoord wil weten en het begin van een zoektocht die uiteindelijk neerkomt op zijn laatste tocht. Wat het hele verhaal authentiek maakt, is dat de auteur handig inspeelt op de actualiteit en de gebeurtenissen uit begin 2017, met verwijzingen naar Fox News, Alternative für Deutschland enzovoort.

'De afrekening' is niet alleen verhaaltechnisch sterk en in een heldere taal geschreven, maar beslist één van de betere romans van 2019. Tijd om deze stille schrijver, die ooit debuteerde met 'Hoogtevrees', nog eens met een belangrijke prijs te bekronen.

Details Fictie
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
272