Giovanna Zoboli & Simona Mulazzani, 'Het grote slaapjesboek'

Welterusten, slaap maar zacht

‘Het grote slaapjesboek’ maakt zijn titel alvast met verve waar. Op zowat alle pagina’s zijn dierenfiguren en – sporadisch – een enkel kind in dromenland afgebeeld. De illustraties domineren de bladspiegel: per dubbele pagina wordt de begeleidende tekst tot vier regels beperkt. In z’n vertaling hanteert Edward van de Vendel een erg eenvoudig rijmschema, dat noch vernieuwend noch aantrekkelijk is, maar integendeel herhaaldelijk stroef overkomt:

 

            “Welterusten, slaap maar zacht.

            Over de dieren waakt de nacht.

            Onder het donsbed een berengeeuw.

            Lamp uit, licht uit, ook bij de leeuw.”

           

            “O, als je als vos daar lag!

            Uil slaapt altijd overdag.”

 

Het neigt naar flauwe, ongeïnspireerde rijmelarij. Een enkel woordgrapje is wel geslaagd (‘Rupsje rust nog ongebonden’), al is dit vooral voor de volwassen voorlezer interessant. Van een bekroond auteur en vertaler mag je toch meer verwachten. In haar prenten zet de Italiaanse illustratrice Simona Mulazzani sterk op variatie in. Een hele resem dieren passeert de revue, waaronder bv. ook minder voor de hand liggende soorten, zoals de mandril en de tapir. Opvallend zijn de zachte tinten en de doordachte compositie, zodat de prenten steeds overzichtelijk blijven. Zo delen twee beren en een leeuw de slaapkamer met een kind, al liggen ze allemaal braaf in hun eigen bedje. Mulazzani bereikt eveneens een verrassingseffect als ze moeder Geit afbeeldt, die haar zeven kinderen zachtjes toedekt. Op de achtergrond en tussen de bedjes beeldt de illustratrice herkenbare landschappen af, wat het geheel een surrealistisch tintje verleent. De ene prent is al sterker dan de andere; niet alle dierenfiguren zijn even gedetailleerd uitgewerkt of zelfs geslaagd, getuige de wat knullig uitziende das of het gebrek aan variatie bij de kuikentjes en teckelpups.

‘Het grote slaapjesboek’ moet het vooral van z’n herkenbare thematiek hebben. De uitgeverij promoot het boek dan ook als het ideale ‘voorleesboek voor het slapengaan’. Thematisch mag dat geheel juist zijn, de magere uitwerking in woord en beeld biedt toch niet de grootste garantie op zoete dromen.

 

Voorlezen 3+

Details Fictie
Illustrator: Simona Mulazzani
Uitgeverij: De Eenhoorn
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
32