Geert Briers, Jan Bosschaert, Aimée de Jongh, Hanco Kolk, Wauter Mannaert & Wilbert van der Steen, ‘Voor wie de liefde’

Bezongen

Rozen zijn die bloemen waar je je smerig hard aan kunt prikken, we hebben nog nooit Hugh Grant langer dan een kwartier zien acteren en 14 februari herinneren we ons vooral als de geboortedag van de telefoon. U mag het gerust navragen bij onze wederhelft: een romanticus is er aan ons niet verloren gegaan. Maar 'zonder liefde zou het arme leven zijn zoals een schip dat de moeite van het te water laten niet waard is', wist Edwin A. Robinson al. Die man won toch drie Pulitzers en werd vier keer genomineerd voor een Nobelprijs, statistieken die deze realisticus doen verhopen dat de brave man toch enigszins het licht had gezien.

En dus kunnen wij er gerust van genieten wanneer de liefde bezongen wordt, in passionele liedjes, in hartstochtelijke films en zelfs – ach, waarom ook niet, zo af en toe – in geïnspireerde poëzie. En laat de liefde nu net de specialiteit zijn van Geert Briers, een man die begon als romancier, tot bleek dat een van zijn hoofdpersonages beter kon dichten dan de auteur zelf kon schrijven. Wij zijn alles behalve een poëzierecensent (en nog wat andere zaken die we voor het gemak buiten beschouwing laten) maar Briers slaagt er in de liefde in woorden te vatten, door metaforen met een astronaut, de zee of een schilderij te gebruiken, of door simpelweg zijn passie aan het papier toe te vertrouwen.

Poëzie zoals die van Briers laat ook wat aan de fantasie over en dan kan het gevaarlijk zijn om de teksten ook in beeld om te zetten. Er zijn een aantal redenen waarom de symbiose hier wel werkt. Ten eerste zijn de gedichten en de tekeningen van elkaar gescheiden, zodat impliciet de boodschap wordt gegeven dat beide op zichzelf staande werken zijn. Verder kon Briers rekenen op het talent van vijf in Vlaamse stripmiddens grote namen. En het blijkt een goed idee geweest te zijn om hen te verbieden om tekst te gebruiken in hun afbeeldingen.

Voor 'een unieke poëziebundel die zich eindeloos laat lezen en kijken', zoals de achterflap plechtstatig declameert, is ‘Voor wie de liefde’ wat magertjes. Maar Briers breit een interessant hoofdstuk aan de ondertussen gekende cross-overs tussen gedichten en strips, waarvoor uiteraard hulde. 

Details Poëzie
Auteur: Geert Briers
Illustrator: Jan Bosschaert, Aimée de Jongh, Hanco Kolk, Wauter Mannaert, Wilbert van der Steen
Uitgeverij: Blloan, Uitgeverij Vrijdag
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
56