Fred Duval, Jean-Pierre Pécau & Igor Kordey, 'Uur U 13: Stupor Mundi'

Wat als...

‘Uur U’ is een speciale reeks. Ieder album staat op zich en hoewel de scenario’s van dezelfde auteurs komen, wisselen de tekenaars telkens. Het concept blijft echter hetzelfde: wat als de geschiedenis een andere wending kreeg? Zo lazen we al verhalen over de Russen die eerst op de maan waren, of de Franse extremisten die in 1934 de macht verkregen door een staatsgreep.

Het dertiende deel is een lichte uitzondering, want hij volgt het vorige album op, ‘Het stepperijk’. Nadat de Mongolen van Dzjengis Khan het laatste christelijke leger hebben verslagen, vestigt Europa zijn hoop op Frederik II van Hohenstaufen, bijgenaamd ‘Stupor Mundi’ (hij die de wereld versteld doet staan).

Ögedei Khan, de Mongoolse leider, zendt drie afgezanten naar Frederik II om een vredesverslag te sluiten. Monnik Willem krijgt de opdracht om naar het Westen te reizen, zodat hij die vredesboodschap kan brengen.  Samen met Lian Son, een krijgster in dienst van de keizerin, en Aleksandar van Kestutis reist Willem naar Palermo en het drietal komt al snel terecht in het hof van Frederik II. Uiteraard met heel wat hindernissen onderweg.

Het dertiende deel van ‘Uur U’ leest vrij log, maar vervelen doet het verhaal ons niet. We kennen de reeks en elk verhaal is op zijn manier intrigerend, spannend en vooral origineel. Tegelijk zijn de tekeningen niet van het niveau dat we gewoon zijn, maar dat is mogelijk te wijten aan de inkleuring. Tekenaar Igor Kordey is een krak, zoals hij bewijst met zijn ‘Marshal Bass’-verhalen. In combinatie met die mooie schakeringen is dat een schot in de roos, maar hij had beter ook voor dit verhaal inkleurder Nikola Vitkovic gebruikt. Ach, al bij al hebben we niet te klagen, want verrassend zijn de verhalen wel. Dat vooral dankzij Fred Duval en Jean-Pierre Pécau, in dit geval bijgestaan door Fred Blanchard.

Details Strips
scenario: Jean-Pierre Pécau, Fred Duval
tekenaar: Igor Kordey
uitgeverij: Silvester
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
64