Franquin & Jidéhem, 'Guust Nr 3: Flaters als water'

Geniale koe

Guust Flater en de realiteit: nooit waren beide meer met elkaar verbonden als in 'Guust Nr 3: Flaters als water'. Hoofdrolspelers in deze saga: Guust zelf, meneer Dupuis, de lezers van het stripblad Robbedoes en ... een koe!

Het begint met de eerste grap uit het boekje, oorspronkelijk gepubliceerd in 1960. Guust komt de Robbedoes-redactie binnen en vertelt Kwabbernoot dat hij iets gewonnen heeft. Of hij zijn prijs in het kantoor mag bewaren – dat mag. Tot blijkt dat het eigenlijk over een koe gaat! Een echte koe, een beest dat loeit en in de weg staat. Kwabbernoot wordt gek. Het dier moet weg, zo snel mogelijk. Maar eenvoudig is dat niet. De koe weegt ontzettend veel en de verhuisfirma is enkel betaald om het naar boven te brengen. Niet naar beneden.

Hilarisch. De koe is ideaal om grappen over te maken (een compleet groen geverfde kamer om het beest tot rust te brengen. Mini-modeltreintjes om het te af te leiden...). Nog leuker wordt het wanneer je weet dat de koe echt bestaan heeft. Op aanraden van tekenaar-scenarist Franquin kocht meneer Dupuis - de grote baas - een reële koe! Het was de bedoeling om strip en realiteit te vermengen, om de lezers te laten geloven dat Guust echt bestond, dat datgene wat ze lazen ook echt gebeurde. Als Guust een koe wint, en deze koe zoveel overlast bezorgt dat de redactie niet anders kan dan ze weg te geven via een wedstrijd; dan moet er een echte koe bestaan om weg te geven. Logisch toch?

De wedstrijd is er dus gekomen en een gelukkige ziel won een koe. Maar daar stopt het verhaal niet. Omdat Guust – de tekening – een koe op kantoor hield, en dit volgens verschillende logische redeneringen niet mag, wordt hij ontslagen. Zijn strip verschijnt niet meer. De lezers blijven eenzaam achter, tot Kwabbernoot hen oproept te protesteren. De Robbedoes-redactie wordt overstelpt door brieven. Resultaat: Guust wordt weer in dienst genomen. De strip verschijnt opnieuw.

Veel uitleg. Veel inhoudelijke info voor een bespreking waar doorgaans ook de stijl en de kwaliteit besproken worden. Maar zeker niet te veel uitleg. Dit – de koe, de wedstrijd, de brieven – tonen als geen ander de genialiteit van Guust aan. Nooit lazen we een strip die letterlijk een kleine revolutie veroorzaakte. Nog nooit hoorden we over een wedstrijd waarin een koe (een koe!) weggegeven werd. Dit alles bewijst het enthousiasme waarmee de strip gemaakt werd, het alles-kan-gevoel van iedereen die er in betrokken was. Een aan chaos grenzende creatieve vrijheid die zich vertaalt in ronduit fantastische strips.

Uiteraard zijn de tekeningen van het gekende Franquin-niveau – hoog – de grappen zoals ze horen te zijn – grappig – en de uitgave ronduit prachtig – dat lichte papier, dat unieke formaat. Net zoals de vorige twee delen. Doch, door de koe, het ontslag van Guust en de brieven steekt 'Guust Nr 3' er net dat beetje bovenuit. Een legende heruitgebracht.

Details Strips
Auteur: Franquin
Auteur: Jidéhem
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
66