Franquin & Gotlib, 'Slowburn'

Oude kat in een nieuwe zak

In 1977 verscheen de gag ‘Slowburn’ voor het eerst in het tijdschrift ‘Fluide glacial’. Daarmee wilden grootmeesters Franquin en Gotlib de grenzen van het genre opzoeken. De gag bestaat namelijk uit niet meer dan een reeks basistekeningen van twee parende katten die gedeeltelijk herhaald worden, al dan niet met kleine (tekstuele) toevoegingen of vanuit een ander perspectief. Zo bouwt het verhaal – als je het zo kan noemen – langzaam op naar de uiteindelijke pointe.

Inhoudelijk stelt ‘Slowburn’ dus niet erg veel voor. Het is een leuke grap, maar ook niet meer dan dat. Waar het hier overduidelijk om draait is de oefening van de makers in techniek en suggestie. Het feit dat dit kleine boekje voor meer dan de helft bestaat uit een uitleg van de hele opbouw, geeft in dat opzicht dan ook wel wat weg. Elke tekening die herhaald werd, krijgt wat meer uitleg en Gérard Viry-Babel legt in het laatste deel van naaldje tot draadje uit hoe de samenwerking tussen Franquin en Gotlib tot stand kwam en wat precies de geschiedenis van de gag is. Op zich allemaal best interessant, maar wat ons betreft had het evengoed wat korter gekund.

Al zal dat voor de echte stripliefhebber waarschijnlijk geen probleem zijn. Die komt hoe dan ook aan zijn trekken met deze mooie uitgave. Binnenin is alles opgedeeld in overzichtelijke delen met een consequente vormgeving, aan de buitenkant zorgt de linnen rug voor een wat luxueuzer gevoel. Zo krijg je een boekje dat niet zal misstaan in je boekenkast en zijn inhoud alle eer aandoet.

Toch betwijfelen we of deze integrale editie van ‘Slowburn’ makkelijk een breed publiek zal kunnen vinden, maar het is hoe dan ook een fijn hebbeding voor de stripkenner en/of –verzamelaar.

 

Details Strips
Tekenaar: Franquin
Scenarist: Gotlib
Uitgeverij: Blloan
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
56