Frank Westerman, 'De wereld volgens Darp'

De wereld om je heen begrijpen

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Misinterpretatie van orders en een chaotische communicatie leidde tot het ondenkbare. De grootste nachtmerrie van het communistische, Oostduitse regime werd waar: de Oostberlijners konden na meer dan 30 jaar opnieuw op bezoek bij de westerburen. Wat er in de chaotische weken volgde was, zo gaat dat dan, geschiedenis: Het Oostblok implodeerde, viel in honderd-en-een brokken uiteen en stopte met bestaan. Er kwam een eind aan 70 jaar communisme, de koude oorlog was gedaan. Het ijzeren gordijn was niet meer.

Journalist/auteur Frank Westerman zat op de eerste rij bij deze historische omwentelingen. En in de 30 jaar die volgden op deze historische gebeurtenis reisde hij de wereld af om met eigen ogen te zien wat volgde op 7 decennia communistische repressie. Hij reisde naar, onder andere, Roemenië, waar hijn een kleine 'aanvaring' had met de dan nog operationele geheime politie. Maar ook Cuba, Servië, Rusland, Siberië, Tsjetsjenië en zelfs Peru ((Het lichtend pad!) waren enkele van de bestemmingen. Doel: kijken hoe een samenleving zich reorganiseert als de ideologische doctrine en bijhorende repressie wegvalt.

De vele reportages die Westerman daarover publiceerde, zijn nu verzameld in het meer dan lezenswaardige 'De wereld volgens Darp.' Darp, is een dorp in Drenthe. Zeg maar de reïncarnatie van het Nederlandse (of bij uitbreiding Vlaamse) oerdorp. Daar begint vreemd genoeg Westermans reis. Want ook Darp, die kleine vlek in Nederland, ontsprong de dans van de koude oorlog niet. Midden jaren '80 werden daar kernkoppen van de VS opgeslagen. De inwoners zwegen en dachten er het hunne van. Westerman ging met zuslief mee betogen tegen de kernkoppen. 30 jaar gaat hij weer naar Darp, om te kijken hoe de inwoners daar toendertijd tegenaan keken.

In de jaren die erop volgden reist Westerman dan de wereld rond om de verhalen van gevallen regimes en de impact op de burgers te vertellen. Tijdens zijn eerste reis naar Roemenië, dat op het moment van zijn bezoek nog stevig in de greep is van de Ceausescu's, komt hij onzacht in aanraking met de geheime politie. Een geheim dossier en een blauw oog worden Westermans deel.

De andere reportages uit deze bundel zijn al even spannend, amusant en relevant. Westerman beschikt over een geweldige pen die in enkele zinnen de omstandigheden schetst. Hij heeft mededogen met de gewone burger en is kritisch voor the powers that be (of were). Westerman lezen is een voorrecht, een aangename douche in een sprankelend taalbad. Hij combineert een geweldige journalistieke drive om de verhalen te vertellen met en an even indrukwekkende literaire daadkracht. 'De wereld volgens Darp' lezen, is de wereld om je heen begrijpen. Absolute aanrader!

Details Non-fictie
Auteur: Frank Westerman
:
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
367