Frank Heinen, 'De zaak Tom'

Roadtrip zonder bestemming

Met 'Uit koers' publiceerde Frank Heinen (1985) vijf jaar terug een klassieker in de wielerliteratuur. Wat gebeurt er met een mens wanneer de schijnwerpers van het tijdelijke succes gedoofd worden?

Ook Bob Persoon uit 'De zaak Tom' kampt met dit bestaan. Na een gefaalde studie, valt hem via een erfenis een mini-horeca imperium in handen. Toch voelt hij zich continu onvoldaan, wandelt hij rond met zijn ziel onder zijn arm. Hij valt het best te typeren als die ene regel van Lou Reed: 'I've got a hole in my heart the size of a truck, it won't be filled by a one-night fuck'.

Nadat hij zijn mindervalide broer Tom uit de zorginstelling meeneemt op een roadtrip à la 'Rain Man' komt hij in contact met een waaier van personages. Er is Nina, het meisje van de koffiehoek in de bibliotheek waar Bob talloze verloren uren spendeert en die de broers op hun reis begeleid. Er is Jonas, een ambitieuze journalist die hun verhaal wil neerschrijven.

Het laatste deel van deze roman wordt gespendeerd aan het in beeld brengen van het mediaproces waarin de nuances van Bobs verhaal verdwijnen onder invloed van een sensatiebeluste presentatrice.

Voor een roman waarin een reis centraal staat, valt het op hoe sterk het aspect van het onderweg zijn naar de achtergrond verschuift. Wat je krijgt is een aaneenschakeling van dialogen die - vooral in het slotdeel - maar door blijven te ratelen.

Het lijkt bij momenten alsof dit een sterk kortverhaal dat uitgespreid werd over te veel pagina's. Toch vallen er geregeld zinnen te bespeuren die het talent van Heinen benadrukken ('Ze gaan rechtdoor, maar allang niet meer vooruit.'). Bovendien is dwarse humor hier meer dan occasioneel aanwezig ('Haar uiterlijk verrast hem (...) De werkelijkheid ziet eruit als een vrouw met een vrijwilligersfunctie bij een tennisclub zonder ballotage.').

Misschien markeren de manco's van deze roman een transitieperiode voor Heinen. Want wie een boek schreef als 'Uit koers' is een auteur die wij willen lezen.

 

Details Fictie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
285