François Ravard & Pascal Rabaté, 'Didier, het 5e wiel aan de tractor'

Vluchtig luchtig

Didier is een landbouwer in hart en nieren. Samen met zijn zus Soazig runt hij zijn eigen boerderij en alles loopt op wieltjes. Nu ja, bijna alles. Zijn vriend Régis werd failliet verklaard en moest zijn boerderij verkopen, maar gelukkig mocht hij intrekken bij Didier en Soazig. Ook in de liefde verloopt Didiers leven niet vlekkeloos, maar op aanraden van de dokter maakt hij een profiel aan op meetic.fr. Met zijn vijfenveertig jaar denkt hij alvast dat hij niemand meer zal vinden en zal sterven zonder echte liefde gekend te hebben… Eerst slaat cupido toe bij Soazig en Régis na een wild avondje stappen, en niet veel later heeft ook Didier zijn eerste date beet.

Concerto Books is normaal gezien een uitgeverij die strips uitgeeft over muzikanten, zoals eentje over de Ramones en Karen Dalton. ‘Didier, het 5e wiel aan de tractor’, is een knappe titel die niet misstaat in het aanbod van de uitgeverij. Veel diepgang en complexiteit bevat het verhaal niet, maar voor een ontspannende woensdagnamiddag is dat ook helemaal niet nodig. Je raast door het boek als een John Deere door het veld.

Rabaté maakt dus een mooi verhaal waar ook de menselijke kanten van het falen naar boven komen. Zo loopt het daten toch niet erg schitterend en is Didiers maat Régis failliet. Tekenaar François Ravard poot het op zijn beurt dan weer neer op een erg kwalitatieve manier, afgewerkt met vrolijke kleuren. Qua gevoel zit er ook een zekere opbouw in het verhaal: in het begin krijgen we te maken met de negatieve kanten van het leven, maar pagina’s later verandert de toon naar een vrolijk verhaal over het plattelandsleven en de liefde, waar alles toch op zijn pootjes terecht komt.

Details Strips
tekeningen: François Ravard
scenario: Pascal Rabaté
uitgeverij: Concerto Books
Jaar:
2019