Frédéric Zumbiehl & Éric Loutte, 'Team Rafale 1 - De alpha-demonstratie'

Gemengde gevoelens

Vliegtuigreeksen zijn al lang geen blinde vlek voor de negende kunst. Al heel vroeg waren er de klassiekers als Buck Danny, Dan Cooper, Biggles… Tegenwoordig kleuren Berentand, Angel wings, De rode baron, Wunderwaffen en zo veel meer dit genre. Vanaf nu mag Team Rafale dat lijstje vervolledigen. In het Nederlands dan toch, want in het Frans startte de reeks al in 2007 en zijn er intussen al negen albums van.

Team Rafale draait rond een heel team, waarvan Tom Nolane en Jessica Nate de sleutelfiguren zijn. Beide zijn gevechtspiloten in een militaire vliegtuigeenheid. Samen voeren ze missies uit, omringd door echte piloten van het eskader 1/7 Provence. Oorlogsvoeren is vandaag anders dan tijdens de Wereldoorlogen. Zo komt het team in contact met spionnen en terroristen (de Jemaah Islamiyah) in Jakarta. Het verhaal speelt zich ook in dat gebied af, waar team Rafale hun kunsten moet demonstreren in de hoop een groot exportcontract af te sluiten. Daar willen de terroristen uiteraard maar al te graag hier en daar een vliegtuigje saboteren.

Het verhaal klonk veelbelovend, maar we blijven met enigszins gemengde gevoelens achter. Qua luchtscènes toont tekenaar Éric Loutte zijn oog voor detail. Pagina’s lang bewonderden we die ijzeren vogels alsof het foto’s zijn. Daartegenover staan dan weer gewone, simpele personages. Standaard, misschien, waardoor het verhaal inboet qua kwaliteit.

Zoals in andere vliegtuigseries, legt scenarist Frédéric Zumbiehl het vakjargon uit en verzorgt hij een knap scenario. Tegelijk misten we het beklijvende van het album, onder andere door die standaardpersonages. We hebben de albums in het Frans al eens verder bekeken en we geven alvast mee dat daar aan gewerkt wordt. Nu verdient de reeks 3 sterren, iets wat we omschrijven als ‘voldoende tot goed’. Aangezien we de volgende albums al eens bekeken in het Frans, zit de 4 er zeker in: 'goed tot zeer goed'.

Details Strips
scenario: Frédéric Zumbiehl
tekeningen: Eric Loutte
inkleuring: Sylvaine Scomazzon
uitgeverij: Dupuis, Ballon Media