Floris Oudshoorn, 'Swamp Thing 5: Swamp Thing duikt weer op'

Reptielen en vuile teddyberen om mee te lachen

In 2006 won Michiel Van de Pol de stripwedstrijd van de Nederlandse krant het Parool. Terecht, want zijn laatste strip 'Scherpschutters' bevestigt dat de man talent heeft. Derde werd Pieter Hogenbirk met de strookstrip 'Rembrandt'. Eveneens verdiend. Oververdiend zelfs. 'Rembrandt' is een ontdekking, een strookstrip het genre meer dan waardig. Tweede werd, rarara, deze 'Swamp Thing', van Floris Oudshoorn.

Als wij in de jury hadden gezeten, was 'Rembrandt' minstens tweede geweest. Of 'Swamp Thing' in onze top drie zou staan, is onzeker. Niet dat deze reeks, waarvan de uitgeverij Strip2000 nu het vijfde deel uitgeeft, teleurstelt, verre van. Je kan er mee lachen (niet onbelangrijk), het ziet er vrolijk flitsend uit en heeft een uitdagend anarchistisch randje. Maar toch...

Even voor alle duidelijkheid. Swamp Thing, het hoofdpersonage, is een een albino-alligator met rode broek. Hij leeft in een moeras, samen met figuren als Ted E. Beer (een teddybeer van het vuile soort), Raoul (een depressief anti-beest), en een blinde mol (hoe kan het ook anders). De grappen, soms in drie plaatjes verteld, soms verspreid over enkele pagina's, zijn best goed. Op hun best zijn ze surreëel anarchistisch – lekker tegen de schenen schoppen, de vinger op de wonde leggen. Op hun slechtst zijn ze flauw of ongeïnspireerd. Niet elke mop is even goed.

Doch, niet getreurd, als het idee minder is, wordt dit goed gemaakt door Oudshoorns tekeningen. Deze zijn netjes en af: expressief in de beste sprekende-beesten-traditie, ruw genoeg om punk te zijn en kleurrijk als een regenboog op speed. Bovendien weet Oudshoorn alles mooi te schikken: zijn plaatjes staan niet te vol. De tekenaar beheerst zijn stiel.

Allemaal mooi en wel, maar wat is er dan zo dubieus aan deze reeks? Wel, dat we ze niet echt verslavend vonden. De hoofdprijs van de Parool Stripwedstrijd was een dagelijkse publicatie in de krant. Eén mopje voor elke dag. In dat opzicht begrijpen we de tweede plaats voor 'Swamp Thing'. Mochten we 's ochtends onze krant openslaan, zou deze reeks onze dag doen stralen. Leuk lachen bij de boterham. Maar als je alle moppen netjes na elkaar leest, begint het ietwat te vervelen. Swamp Thing is, vrezen we, gewoon niet zo'n boeiend personage. Leuk, dat wel, komisch ook en grappig, maar nooit echt, euh, tja, menselijk? De beste strookstrips bevatten figuren die je als vriend wil: Snoopy, Charlie Brown, Casper & Hobbes, zelfs de meiden uit S1NGLE. Rembrandt vonden wij zo iemand – een gezellig eigenzinnige schilder naar ons hart. Swamp Thing niet. Of dat jammer is? Voor de sterrenquotering misschien wel, voor het oprecht lachen niet.

Details Strips
Auteur: Floris Oudshoorn
Uitgeverij: Strip2000
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
48