Floris, 'Kapitein Ansjovis 3: driemaal is scheepsrecht'

Gekaapt

Kapitein Ansjovis was voor 2018 nog vrij onbekend in het Nederlandstalige striplandschap… tot deel één en twee in één keer verschenen via uitgeverij Syndikaat. En als je een speciaal pakket bestelde, kon je ze ook nog eens krijgen met een ex libris! In het Frans kennen ze ‘Capitaine Anchois’ al een hele poos, want daar pronkt hij al jaren in het weekblad Spirou. Een klein jaar na de eerste twee albums brengt Floris De Smedt al meteen een derde deel uit. Van een vliegende start gesproken.

De reeks draait eigenlijk rond twee personages: de kapitein en diens matroos Louis. Samen maken ze heel wat grappige avonturen mee met de meest uiteenlopende thema’s. Zo kunnen dieren en zelfs bomen soms praten, vinden ze de schatkist niet of doen ze mee aan een spuugwedstrijd. Naast de klassieke gags en strookjes kunnen we ook spelletjespagina’s vinden in de albums, wat relatief weinig gebeurt in een stripverhaal. Zijn alle gags even origineel? Eigenlijk wel, en voor iedere leeftijd zit er wel iets tussen wat aanspreekt en dat is ook belangrijk.

Floris De Smedt zorgt dus voor telkens geestige, soms absurde scenario’s en zijn tekenwerk is erg toegankelijk, vrolijk en voorzien van een ruim kleurenpalet. Hij tekent onder andere voor Spirou, maar ook in Focus Knack/Le Vif, Zone5300, De Fakkeltjes… kan je zijn illustraties tegenkomen. Hij heeft ons alvast kunnen kielhalen om er een lovende recensie over te schrijven.

Details Strips
tekenaar: Floris
scenario: Floris
uitgeverij: Het Syndikaat