Filip Rogiers, 'Angel'

Leed in Marville

Filip Rogiers (1966), ooit succesvol debutant met de verhalenbundel 'Nauwelijks lichaam' (2011), werkt gestaag verder aan een literair oeuvre dat vooralsnog geen groot lezerspubliek bereikt. Toch blijft zijn uitgever in hem geloven. Na zijn eerste roman 'Verman je' (2015) is er nu 'Angel', geïnspireerd op gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in Marville, een Frans dorp. Een boek dat het midden houdt tussen roman en document humain. 

In alles wat Rogiers tot nog toe publiceerde, blijft hij voor alles een journalist die hengelt naar de status van een romancier. Om die reden beschouwt hij zich dan ook als een adept van de Jeroen Brouwers-school, die ervan uitgaat dat literatuur meer waarheid openbaart dan journalistiek. Blijft hij daarom schrijven? Of is het omdat het psychologiseren hem boeit?

In 'Angel' brengt hij het verhaal van twee Canadese militairen - piloot Daniel Hilfiger en mecanicien Nathan Helmer - wier leven door diverse tragische gebeurtenissen grondig overhoop wordt gehaald. De setting is een NAVO-legerbasis in Marville, waar Helmer tijdens de Koude Oorlog op zijn zwangere bruid Margret wacht. Het koppel wordt helaas door het noodlot getroffen: kort na de geboorte sterft hun baby, Margret keert terug naar Canada en ze groeien langzamerhand uit elkaar.

Na verloop van tijd leert Nathan op de legerbasis Emilie, een jonge aantrekkelijke Française, kennen. "Af en toe kwamen dorpsbewoners stiekem winkelen op de basis, de officieren stonden het oogluikend toe. Het viel op dat het vooral jonge en ondanks de ontbering erg knappe Françaises waren. Emilie, zo leerde ik al snel, was een van hen." Het laat zich al raden: ze worden verliefd en krijgen een zoon, Alain. Hij gaat fotografie studeren en wordt tijdens rellen in Parijs gearresteerd, wat Rogiers handig aangrijpt om zijn visie op de politiek en andere maatschappelijke ontwikkelingen breed te etaleren.

Het succes van Jean-Marie Le Pen, de verloedering van Noord-Frankrijk, pesticiden op akkers: het wordt allemaal met vlotte pen beschreven. Net zoals in het midden van de jaren tachtig heel wat kinderen van Canadese militairen op de dodenakker van Marville werden bijgelegd. "Vele jaren later kregen Margret en ik een brief van een vereniging van Canadese veteranen. Of we er prijs op zouden stellen dat onze dode kinderen alsnog een graf kregen in Marville. Ik heb nooit geantwoord, Margret zei ja.'"

'Angel' kan best worden samengevat als het verhaal van door het leven gelouterde mensen die proberen te vergeten wat onmogelijk vergeten kan worden. Het is zonder meer een geslaagde toevoeging aan het oeuvre van Filip Rogiers, die sinds zijn debuut in 1998 in het Nieuw Wereldtijdschrift al heel wat publicaties - weliswaar van wisselende kwaliteit - op zijn naam heeft staan. Blijft uiteraard de vraag wanneer de romancier het eindelijk zal overnemen van de journalist. Of ligt in afwachting de dichter Rogiers vooralsnog op de loer?

Details Fictie
Uitgeverij: Polis
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
247