Fabrizio Petrossi & Dab’s, ‘Mickey door de eeuwen heen’

Geschiedenis met Mickey

Iconen uit de stripwereld krijgen regelmatig een hommage of een spin-off. Met het resultaat kan je twee kanten uit: of het is een knap album, of ze hadden er beter kunnen afblijven. Fabrizio Petrossi en Dab’s hebben samen een Mickey Mouse-verhaal op poten gezet, zoals we al enkele andere hommages vonden bij de stripboer. In diezelfde collectie deden bijvoorbeeld Tebo en Régis Loisel hetzelfde, telkens met een behoorlijk resultaat. Toch sprong voor ons ‘De verloren oceaan’ van Silvio Camboni en Denis-Pierre Filippi erbovenuit met een prachtige inkleuring, knappe decors en een boeiend verhaal. Een moeilijke opdracht voor het nieuwe duo om dat te kunnen overtreffen, maar ze komen toch aardig in de buurt.

Mickey heeft met zijn vriendinnetje Minnie een date aan het theater, maar eerst had hij nog afgesproken met een mysterieus persoon voor een nieuwsscoop. Hij komt terecht in een kapperszaak, maakt kennis met de tweelingprofessors Ralph en Malph en komt te weten dat ze door de tijd kunnen reizen. Mickey fungeert als proefmuis (lees: labrat) en komt terecht in verschillende periodes, van de prehistorie tot de ‘Groote Oorlog’. In zijn tijdreis maakt hij drie grotere avonturen mee: zo ontdekt hij samen met Columbus ‘India’, maakt hij kennis met Zwartbaard ‘de poëet’ en krijgt hij het aan de stok met de Romeinse keizer.

Tekenen kan Fabrizio Petrossi absoluut, en je ziet ook dat hij al een tijdje actief is in het Disney-universum. Grensverleggend is het grafische luik niet zozeer wat betreft vernieuwing en durf, maar knap is het vast en zeker. Het scenario van Dab’s kon ons helaas minder verrassen dan we gewoon zijn anno 2019. Reizen door de tijd zorgt wel voor tempo en diversiteit in het verhaal, maar tegelijk hebben we het gevoel dat we het verhaal al eens elders hebben gelezen. Toch willen we daar niet mee zeggen dat we het album met tegenzin lazen, want dan zouden we liegen. Door de zwierige tekeningen en de luchtige dialogen hebben we ons toch goed vermaakt, en de uitgave op zich ziet er ook erg knap uit, mede dankzij de linnen rug en het dikkere papier. Kortom: een knappe uitgave van een prettig verhaal.

Details Strips
Scenario: Dab's
Tekeningen: Fabrizio Petrossi
Uitgeverij: Ballon Media, Glénat
Jaar:
2018