Etienne Borgers, François Walthéry & Bruno Di Sano, 'De Vliegenierster 1 en 2'

Een gevleugelde Mata Hari

Als klein pagaddertje hingen wij al aan de lippen van al wie het maar over de beginjaren van de luchtvaart wilde hebben. De verhalen over luchtvaartpioniers als Louis Blériot (eerste vlucht over het kanaal), Roland Garros (eerste vlucht over de Middellandse Zee), Charles Lindbergh (eerste vlucht over de Atlantische Oceaan) en de gebroeders Wright (eerste vliegtuigvlucht tout court) wisten ons steeds weer te fascineren. Het begon ons echter hoe langer hoe meer te dagen dat dat de geschiedenis van de luchtvaart in grote mate bepaald werd door mannen, Amelia Earhart (eerste vlucht over de Grote Oceaan) niet te na gesproken.

Dit mannelijk overwicht valt ook op wanneer we kijken naar de piloten in de stripwereld. Of we nu denken aan 'Buck Danny', 'Dan Cooper', 'Tanguy & Laverdure' of 'Biggles': steeds komen er mannen aandraven om het roer in handen te nemen. Vrouwen schoppen het doorgaans niet verder dan luchtstewardess ('Natasja'). Hoog tijd om daar verandering in te brengen, dacht scenarist Etienne Borgers. Hij trommelde zijn kompanen François Walthéry en Bruno Di Sano op om tekeningen te maken voor de tweedelige reeks die uiteindelijk 'De Vliegenierster' zou gaan heten.

Of Borgers dit gedaan heeft als gevolg van een plotse opstoot van feministische gevoelens is ons niet duidelijk. Een aantal personages die hij opvoert in 'De Vliegenierster' kunnen we er in ieder geval niet van verdenken vrouwvriendelijke gedachten te koesteren. Zeker Theo Norville, de monteur en navigator waarmee hoofdpersonage Nora Stalle na een fikse caféruzie kennis maakt, is geen toonbeeld van feminisme. Nu ja, Borgers troont ons mee naar het jaar 1935, dus in die optiek kunnen we een aantal minder vrouwvriendelijke opmerkingen wel met de mantel der liefde bedekken. Zeker aangezien heldin Stalle wel degelijk uit het goede hout gesneden is.

Stalle is in dienst bij Air Zenith, een bedrijf dat uit is op een publicitaire klapper. Het organiseert een raid naar het Verre Oosten. Stalle wordt gekozen als pilote, die de Caudron Simoun van Parijs naar Shangai moet vliegen. Het laat zich raden dat Stalle onderweg heel wat avonturen beleeft. In 1935 bouwen we immers stilaan op naar Wereldoorlog II. De geheime diensten zijn waakzaam en willen koste wat het kost de nodige informatie over de tegenstander bemachtigen. Al snel kan Stalle haar vaderlandsliefde niet meer bedwingen en besluit ze de Franse geheime dienst een handje te helpen.

De meegevoerde verstekelingen, getransporteerde documenten en genomen foto’s brengen onze heldin natuurlijk herhaaldelijk in een lastig parket. Komt daarbij dat de nodige noodlandingen gemaakt en stormen overwonnen moeten worden. In die veelheid van avonturen geraken wij helaas af en toe de draad kwijt. Sommige anekdotes lijken enkel toegevoegd om het verhaal wat aan te dikken en het benodigde aantal pagina’s te halen. Het scenario weet ons dan ook niet altijd te overtuigen.

'De Vliegenierster' is dan ook een vermakelijke stripreeks van het lichtere type. We hebben beide albums met plezier gelezen, maar kunnen toch niet zeggen dat ze een onuitwisbare indruk achtergelaten hebben.  

 

Details Strips
Originele titel:
L'Aviatrice 1 et 2
Scenarist: Etienne Borgers
Tekenaar: François Walthéry, Bruno Di Sano
Uitgeverij: Silvester
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
54