Etgar Keret, 'Verrassing'

Doorheen leugenland met een verrassingsei: een vermakelijke trip

Net als de rode automaat met kleurrijke kauwgomballen op de cover, biedt 'Verrassing' vele literaire snoepjes aan. De Israëlische filmmaker en schrijver Etgar Keret (°1967) is hiermee toe aan zijn zesde bundel kortverhalen. Realiteit en absurditeit worden keer op keer geslaagd vermengd in 39 vertellingen.

Op de eerste pagina van 'Verrassing' wordt er brutaal op de deur geklopt. Een bebaarde man met een pistool in de hand, een enquêteur en een pizzabezorger: allen willen ze slechts één ding, een verhaal. Op die eis gaat Keret met de rest van zijn bundel ijverig en uitgebreid in.

In 'Verrassing' troept een bonte stoet figuren samen. Een fantast die leeft in zijn eigen verzinsels, een vrouw die al meer dan twintig liefjes had die allen dezelfde naam droegen en een man wiens aambei het familiebedrijf succesvol naar de top leidt: het geeft alvast een impressie. Smaakt naar meer, toch? Om nog even gezellig door te gaan: een andere man komt terecht in een parallelle wereld waarin al zijn leugens met elkaar samenleven en een jongedame ontdekt een rits in de mond van haar geliefde. Daar gaat een heel andere jongen achter schuil en plots heeft ze een nieuwe partner naast zich liggen in bed.

Keret weet hierbij als een meester het karakter van zijn personages te schetsen. Vaak zit hem dat in de details. Keer op keer creëert de auteur zo op treffende wijze een microkosmos, zonder dat hij daar veel woorden voor nodig heeft. De wereld die zijn figuren bevolken is deels surrealistisch, maar komt toch steeds herkenbaar over. Keret legt zo het absurde van de alledaagse werkelijkheid bloot.

De humor die de verhalen in 'Verrassing' consistent samenrijgt is vermakelijk donker, net als het mens- en wereldbeeld dat uit Kerets werk spreekt. Soms komen de personages voor fijne onverwachte wendingen te staan, maar veel vaker staan ze ervan versteld dat het leven dergelijke ongein voor hen in petto heeft. Gelaten leggen ze zich erbij neer. Het doet denken aan wat de Nederlandse cabaretière Brigitte Kaandorp zingt in het nummer 'Zwaar leven': 'Ik neem het leven heus zoals het komt. Maar ja, vaak komt het niet'. Een lach komt daarentegen snel opborrelen tijdens het lezen van 'Verrassing', dat is alvast zeker.

Details Fictie
Auteur: Etgar Keret
Uitgeverij: Uitgeverij Podium
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
249